"Бистра" и "Десислава" навлизат на пазара
Преди два дни от Патентното ведомство у нас обявиха новите регистрирани сортове и животни. За 2022 г. са регистрирани 37 броя нови сортове растения и породи животни. Въпреки че повечето от тях са традиционни плодове и зеленчуци, някои от техните имена са доста интересни.
Един от регистрираните сортове е на картоф, който получава името "Евридика". Този сорт се характеризира с висок процент стандартна продукция. "Евридика" се отличава със средно едри до едри форми. Съдържанието на сухо вещество е 20-21%, скорбяла – 15 % и редуциращи захари – 0.20-0.25%. Характеризира се с отлични вкусови качества. Съхранява се много добре през зимно-пролетния период, информира businessnovinite.bg.
"Прометей" е името на нов сорт домати. Подовете са интензивно червени, овални, плътни и непукливи. Плодовете са подходящи за преработка в цели белени и небелени домати, доматен сок, концентрати и сушене.
Чред чушките също има новости. Новият сорт червен пипер е кръстен "Десислава". Плодовете са конусовидни с 2-3 камери, преди зрелост - светло зелени, а в ботаническа зрелост - оранжеви, богати на бета-каротен. Продукцията е предназначена за свежа консумация и преработено състояние в продукти с висока биологична стойност.
Тиквичките "Бистра" са хибриден сорт с предимно женски тип на цъфтеж. Плодовете са униформени, имат продълговато цилиндрична форма, зелено оцветяване на кората, бял цвят на месестата част. Пържените плодове имат високи дегустационни качества, наситен аромат, крехка консистенция и приятен вкус. Подходящ е за отглеждане на открито и под полиетиленови тунели.
Към Добруджанския земеделски институт са признати сортовете пшеница "Шибил" и "Цвета“.
От Института по полските култури в Чирпан са получили сертификати твърдата пшеница "Дечко“ и "Дейче“.
Земеделският институт в Шумен е с признати няколко сорта от различни култури – захарното сорго (бел. ред. тревисто растение от семейство Житни.) от сорта "Шуменско сладко“, както и цвеклото "Тетраголд“.
Наред с горните неща има и нови 8 хибрида царевица, които са разработени от Института по царевица- Кнежа.