Бивш министър: Вносни храни влизат с по-висока цена. С по-ниска надценка на рафта те са с осезаемо по-ниска цена от български, на които се слагат високи надценки

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
19:15 / 23.03.2025
2502
Таван на надценките на производители, преработватели, прекупвачи и търговци - това е една от идеите, заложени в новия закон за храните.

Чрез надценките пазарът може да се манипулира много сериозно и това се случва, коментира бившият земеделски министър Кирил Вътев.

"Вносни хранителни продукти влизат на по-висока цена. С една по-ниска надценка на рафта те са с осезаемо по-ниска цена от български продукти, на които се поставят високи надценки. Ето това трябва да регулира този закон“, заяви Вътев.

Не може да манипулираш пазара чрез надценки, категоричен бе той.

"Аз бих предложил надценките в магазина за една продуктова група и за продукти от едно и също качество, но от различни производители, да не надвишават най-ниската договорена надценка от когото и да било, тъй като по този начин пазарът се манипулира много“, каза още Кирил Вътев.

"Този закон е стъпка надежда в добра посока. Нека обаче не забравяме, че на пазара цените се определят от един изключително важен фактор – съотношението между предлагане и търсене“, коментира още Кирил Вътев.

"У нас пазарът вече се доминира от големите вериги супермаркети. Те държат почти 70% пазарен дял. По време на предпразничните пазари стигат до 92%. Така че българските производители в момента не могат без веригите. Големият въпрос е дали рентабилно продават във веригите и този закон се опитва да регулира точно тези отношения“, обясни той.

50% от хранителните продукти в магазините да са български – възможно ли е това?

"В сектор "Плодове и зеленчуци“ ние внасяме между 70 и 80%. Това е на годишна база. При сезонните български продукти ще можем, но извън сезона няма да можем. На щандовете за свежо месо то е предимно българско, но то стига дотам. За преработвателите не стига и затова те внасят“, обясни Вътев пред bTV.

По думите му големият проблем в България е, че нямаме кланици, които да продават месо.

"Имаме кланици, които продават каркаси, а преработвателят няма нужда от целия каркас, защото не може да оползотвори всички позиции от него“, обясни бившият земеделски министър.

Виж коментарите (1)

Още по темата (624):
19.03.2025 Tурски домати се продават като български, а към рапичното олио добавят аромати, за да е като гръцки зехтин
19.03.2025 Експерт обясни как може цената на домата в магазина да стане под 2 лева
19.03.2025 Хампарцумян: Живял съм в епоха, когато всички магазини бяxа държавни и нямаше какво да се купи вътре
18.03.2025 Край на бойкотите в четвъртък засега
18.03.2025 Големите вериги: Адекватни и справедливи цени има в момента, много трудно се работи на пазар като българския
18.03.2025 Цените на някои стоки може да скочат, след като веригите бъдат ограничени при надценките на 22 продукта
Още новини от Национални новини:
Стойнев: Наталия Киселова изнесе урок по парламентаризъм
Служителите на МВР ще продължат да взимат при пенсиониране 20 зап...
Проф. Неделчев: Учебниците по литература са застинали в 50-те год...
Ако си купите 4 стека цигари в България и ги продадете във Франци...
Грозев: Една от българските шпионки е работила като чистачка
Журналист за гафовете в тотото: Нагласена игра за баламурници, бъ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).