Бивш социален министър: Трябва да има една минимална цена на труда, под която никой работoдател не може да слиза

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:09 / 11.10.2024
658
Колко трябва да бъде минималната заплата и защо синдикати и работодатели не постигат консенсус? Коментар по темата направи бившият социален министър Христина Христова. 

"Дебатът за минималната работна заплата в България е голям, защото е много голям относителният дял на работа. Над 450 000 души получават минимално заплащане. Разбира се, има и гласове въобще да няма минимална работна заплата. Аз винаги съм твърдяла, че трябва да има една минимална цена на труда, под която никой работодател не може да слиза. Но трябва да има баланс в това. Тези предложения, които са за замразяване на доходите - никога не съм харесвала екстремизма нито в едната, нито в другата посока", подчерта Христова пред NOVA. 

По думите ѝ "ключовата дума е баланс". "Трябва на основата на социален диалог да се вземат предвид равнището на заплатите в страната, да се вземе предвид равнището на производителността и разбира - жизненото равнище в съответната държава. И така да се преговаря за минимална работна заплата. Като е дадена една цел - тя да достигне 50 процента от брутната заплата", обясни тя.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Заради трагичния инцидент с Кирил Маричков: Селановци отмени събо...
Орлин Горанов: Ех, друже... ще ни липсваш! Нека ти е леко там, ср...
Радев: Българската сцена изгуби една легенда!
Кирил Маричков в едно от последните си интервюта: Май дръпнах дяв...
Слави Трифонов за Кирил Маричков: Беше истински мъж, бунтар и сим...
Кирил Маричков е починал при много нелеп инцидент


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).