ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бизнесмен: Хората не се замислят, че рано или късно с техните панелни жилища ще се случи точно това
©
"Хората, които имат в момента панелно жилище, не се замислят. В следващите 10 години все още ще има пазар за тях. Той е най-евтиният актив и първото нещо, което може да си купиш, ако имаш наличен капитал".

Това мнение изрази в социалните мрежи Иво Димовски, експерт с богат практически и академичен опит в бизнеса и инвестициите с недвижими имоти.

"С времето обаче, колкото повече хора преминават към други алтернативи, толкова по-малък ще стане пазарът на панелките. Тогава на тези панелки, които остават, изведнъж просто ще им се загуби цялата стойност. Някой предприемач ще дойде и ще ги изкупи и ще направи огромен блок на техното. Това рано или късно ще стане с тях", допълва Димовски.

Позицията относно панелните жилища в България е разностранна. Според специалисти, участвали в строежите им по време на социализма, е съществувала наредба, която е определяла експлоатационен срок на панелните блокове от 70 години. Срокът на експлоатация им е различен – има такива с 50 годишен и такива със 100 годишен.

Задължително е да се вземат някои предпазни мерки за поддръжката на сградите. Като санирането е една от тях, като не трябва да се прави само външно такова. Нужно е и за поддръжката на сграда с изтекъл срок на годност да се прави и подробно вътрешно обследване на нейното състояние. Панелните жилище са едни от най-масовите у нас, а много от тях масово са санирани само външно, а техните ВиК, ел инсталации и асансьори са силно амортизирани.

Като минус при покупка на панелен апартамент може да се отбележи, че няма възможност за преустройство. Събарянето на носеща стена, особено на първите етажи, е опасно и нежелателно, и може да доведе до нарушение на целостта на сградата. 

Инж. Георги Кордов, който е експерт по обследване на строителни конструкции, споделя пред телевизия Bloomberg, че едропанелните блокове са надеждни стоманобетонни сгради, които биха могли да функционират с векове. Според него риск би могъл да възникне от недобрата поддръжка при експлоатацията -  течовете са много опасни, те могат да възникнат на покрива, по фасадите и да стигнат до основите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Значи тези милиарди левове които се дават за саниране от държавата са пълна измама и след 10 години ще бутаме санираните блокове? ГолЕм експерт е този :)
+1
 
 
всеки ден някой "експерт" дрънчи по медиите колко щели да поскъпнат жилищата-толкова ли сте я закъсали с продажбите,че се опитвате по всякакъв начин да продадете 50-60кв.м
+4
 
 
На господина - разбирач са му много ясни нещата. Или просто говори против панелките, за да си надуе цените на кутийките, които продава. Това, което той казва дори и да се случи, няма да е в близките 50 години. Както е казано- за всеки влак си има пътници. Така, че Г-не хайде влака и да те няма.
-1
 
 
Не ме е*е за смешния ви пазар. Нито ще продавам нито ще купувам. Има си други начини за изкарване на пари. Живея си в панелката в Тракия,в чист и приветлив блок. 100 квадрата РЕАЛНИ след основен ремонт. Не ме инт. за фасадата,че била сива вън. Помаците да се радват на умрелите кутийки по 60 квадрата с лъскава фасада за по 450000лв. Плюс още 30000 за паркомясто.
преди 7 ч. и 24 мин.
+2
 
 
Интересно защо никой не говори за срок на експлоатация, саниране и течове на къщи, строени преди 1950 година. Те не са ли опасни за живеене? Повечето от тях нямат нито плочи между етажите, нито укрепени носещи стени. Тухлите са на над 70 години, ама никой не говори, че са опасни за живеене и държат цена. Обаче всички се упражняват върху панелните блокове. Специално блоковете, строени в края 60-те и през 70-те години са строени с такъв бетон и арматура, че нямат бутане. Единствено блоковете, строени в последните години на социализма, са с икономисани материали, по-тънки стени и некачествени заварки, но пак са по-добре от "кооперациите". Нагледал съм се на нови кооперации с изпочупени улуци и при всеки дъжд, вместо да се изтича водата в канализацията, всичко отива в основите на сградата. С години течове...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Концесия на летище "София"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: