ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бизнесмен: Има обяви за по 4-5 хиляди лв. заплата, но такива средни кадри се намират трудно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:24 / 11.06.2024Коментари (2)4972
©
Кръглата маса "БАИТ в подкрепа на образованието", събра в дискусия представители на МОН, директори и учители от средни училища и ректори и преподаватели от висши училища от цяла България, както и представители на ИТ бизнеса, които са ангажирани в сферата на образованието.

"Висшите училища могат да създават свои специалности, но училищата не могат. МОН трябва да вземе отношение и да направи промени в реда за създаване на специалности в средното образование. Там е мястото за създаването им, в университетите се подготвят хора за ръководни позиции, а нас ни трябва и хора, които да работят", това коментира Спас Иванов, управляващ директор в Baseline Cyber Security.

По думите му в момента има обяви за стругари и фрезисти с по 4-5 хиляди лв. заплата, но такива средни кадри се намират трудно.

Един от най-преките пътища за това е представители на бизнеса да влязат в университетите и да преподават на студентите своите знания, каквато възможност дава законът за висше образование и от която се възползват някои висши училища, стана ясно на дискусията.

Заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева съобщи, че МОН работи по визия за средното образование, насочена към високите нива на дигитални умения на учителите и учениците. Тя отбеляза още, че освен базовата дигитална грамотност, изключително важна е и грамотността, свързана с използване на изкуствения интелект.

По думите ѝ визията на МОН съдържа няколко изцяло нови елемента, сред които е желанието да бъде създадена Агенция за дигитализация, за дигитално образование. В момента се работи и по създаването на нови роли в образователна система, например всяко средно училище да има технологичен директор, който да отговаря за целия процес по дигитализация.

“STEM трябва да бъде стимул, към който да се ориентира не само задължителното преподаване по природни науки, математика и информационни технологии, но и по хуманитарни науки, когато те могат да се интегрират в различни теми с традиционните СТЕМ предмети за решаване на конкретни проблеми, казуси и задания от живота‘‘, добави зам.-министър Mитева.

“Когато имаш една уникална специалност, без значение дали това е в средното или във висшето образование, ти стигаш до липса на достатъчно адекватни специалисти, които да преподават в тези специалности, и да изграждат специалисти", каза проф. д-р Миглена Темелкова,  председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Тя сподели успешния си опит в създаването на нови специалности между университети, които ползват общи ресурси и с подкрепата на бизнеса, като изграждат успешни кадри за трудовия пазар.

Маргарита Янакиева, директор на ПГВТ "А. С. Попов“ (София) коментира: “Впечатлена съм колко много протегнати ръце от страна на бизнеса имахме през последните две-три години, и смятам, че точно това е пътят за развитие на професионалното образование в България". В хода на дискусията тя коментира и конкретно предложение на ИТ бизнеса във връзка с обучение на специалисти по киберсигурност.  

Представителите на бизнеса разказаха как компаниите им сътрудничат с българските образователни институции.

Иво Русев, главен търговски директор на Telelink Business Services, посочи, че е добре да се обръща внимание на положителните неща. “През последните години българските кадри, които излизат на нашия пазар, са изключително адекватни. Въпреки трудностите и дискусиите за поколенията, които идват, за тяхната неангажираност, кадри има, и те са много по-фокусирани, с много по-добра подготовка – нещо, което не се е случвало в предишните години", каза още И. Русев. Той допълни, че като компания в Telelink си партнират с много университети, а техни служители са и преподаватели в някои от тях, за да бъдат в близък контакт с образователната система.

“През последните 20 години изключително активно работим в сферата на образованието, както като един от основните доставчици на технологии в образователната среда във всички аспекти – от детските градини до висшето образование и МОН, така и като компания, която поставя образованието, заедно със здравеопазването, като един от основните приоритети", коментира Янко Бахчеванов, ръководител на отдел "Продажби“ в Kontrax.

“Като една от най-големите компании в IT сектора в световен мащаб, Oracle поставя изключително голям фокус върху образованието и най-вече в посока това да развива дигитални умения, и да предоставя възможно най-много ресурси на образователните институции, като най-вече целта е тези ресурси да стигнат до учениците и до студентите, тоест, до хората, които изграждат бъдещето“, каза Велина Топалова, старши търговски представител в Oracle. За тази цел компанията има специално създадена организация Oracle Academy, добави тя.

Директори, заместник-директори и учители от Бургас, Пазарджик, Правец, Самоков, Стара Загора и София имаха възможност да оправят конкретни въпроси към представителите на МОН и бизнеса.

"Ако чакаме МОН да даде политиката, която да ни даде нужните кадри, няма да стане. Бизнесът трябва да търси училищата, а не чрез МОН да попадаме в омагьосан кръг", коментира директор от Стара Загора, който активно си сътрудничи с различни фирми

За БАИТ е изключително важна темата за българското образование. Именно, за да успеем да отговорим на динамиката в развитието на технологиите, които навлизат в образователната система, като национално отговорна асоциация, решихме, че ще продължим със събитие по темата в нов формат тази година. Изключително много се радваме на интереса към новия формат и това ни мотивира много за следващото издание.", посочи Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 11.06.2024 г.
0
 
 
В момента в който се оставят средните училища да създават специалности то те ще започнат да бълват "ИТ специалисти" на килограм. От въпросните абсолютно нищо няма да става, но ще прелее пазара и реално ще сгромоляса и икономика и чудо. Трябва национална стратегия кое -кой и защо може и защо не. А не куцо и сакато да получават фиктивни дипломи за Ядрени Специалисти след 5 часа бъркане в носа в Училище за бавноразвиващи се.
0
 
 
АЗ СЪМ СТРУГАР ПО ОБРАЗОВАНИЕ. ДА ИДВАМ ЛИ ЗА 5 БОНА?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Електронно таксуване в градския транспорт
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: