
ЗАРЕЖДАНЕ...
Бизнесмен: За продукция от 25 лева в един ресторант се грижат поне 6-7 човека персонал | ||||||
| ||||||
Ресторантьорството не е пица на парче, не е дюнер кебап или хотдог, подчертава той. "За една продукция от 25 лева се грижат 6-7 човека персонал. В една аптека се прави от един човек или от двама." Ресторантьорският бизнес не е конвейер – печеш и даваш. Имаш 4 часа заготовка и 1 час реализираш продукцията. Не е обикновен магазин, в който само купуваш продаваш. Браншът е трудоемък. Поради тази причина в почти цяла Европа ДДС върху ресторантьорството е наполовина на цялата ставка, пояснява Тръпков, като акцентира върху спецификата на бранша. "По-ниското ДДС се отразява върху труда, а не върху храната. То ще направи така, че в самата структура на тази наша цена ние няма да наслагваме ДДС върху самия труд на продукта. Не говорим за наливане на кафе и напитки, а за ресторанти, в които имаш продукция". "При нас избягваме всякакви полуфабрикати, правим си собствени лютеници и някои сосове, без да ползваме готови продукти. Но това всичко е самата заготовка, която е 4-5 пъти повече от времето, в което се реализира самата продажба. Това прави този бранш различен. Може би след време ще има роботизация, ще гълтаме хапчета и няма да има готвени ястия. Ресторантският бранш е бизнес на гостоприемството, в който да уважиш вкусовите си качества." По думите му, зад цената, която плащаме ние като клиенти в един ресторант, стои цяла верига от дейности и хора, които ги извършват. В цената се съдържа трудът на снабдители, готвачи, сервитьори, бармани. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg