Бизнесът бойкотира "Стара планина"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
08:37 / 02.11.2010
3810
Бизнесът е на път да се откаже от производството на колбаси "Стара планина" и да откаже финансирането на лаборатория, с която да се контролира процесът на производство. Това коментира за "Новинар" Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите. Фирмите от бранша отказват да финансират лаборатория, тъй като са крайно разочаровани от несправедливото отношение към тях, посочиха производители.

Не смятам, че един добре работещ бранш заслужава подобно напрежение, както и несъществуващи проблеми, които се създават изкуствено, посочи Вътев. По думите му браншът не иска да променя стандарта "Стара планина", а да бъде уточнено как точно ще се контролира продукцията.

Нямам такава официална информация и това ме учудва, беше коментарът на шефа на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов. Подобни изказвания са несериозни, тъй като аз лично се убедих, че продукти с тази марка се търсят и се купуват масово, посочи Войнов. Ако те наистина се откажат, ние сами ще финансираме изграждането на такава лаборатория, имаме апаратурата, нужни са ни само консумативите, добави той. Ветеринар №1 не посочи колко би струвало изграждането на подобен център, който да следи качеството на месната продукция, но посочи, че лабораторията ще е готова до месец.

Ние нямаме пари в бюджета на службата за подобна дейност, но имам уверението на земеделския министър Мирослав Найденов, че средства ще се намерят, добави Войнов.

Междувременно аграрният министър Мирослав Найденов подмени причината да наложи глоби на набедените от него фирми - "Сами-М", "Лалов и Вачев", "Кен" и "Унимес", че са използвали соя в продуктите по утвърдени стандарти. Дружествата ще плащат санкция не за соя в продуктите си, а за това, че ветеринарите инспектирали фабриките им и открили "дребни пропуски". В момента се обсъжда размерът на глобата.

Източник: в. "Новинар"

Виж коментарите (10)

Още по темата (11):
28.10.2010 Каймата по стандарта "Стара планина" ще се прави само от прясно месо
23.10.2010 Връщат лицензите на фирмите използващи соя в стандарта "Стара планина"
19.10.2010 Изтриха от регистъра фирмите предлагащи фалшиво месо "Стара планина"
15.10.2010 Започват проверки на предприятията с фалшиво месо "Стара планина"
14.10.2010 Пращат фалшивите продукти "Стара планина" за изследване в чужбина
14.10.2010 Спипаха фалшиви продукти "Стара планина"
Още новини от Национални новини:
Обрат с полуразложения труп в Пловдивско, арестуваха съпруга!
Аутопсия разкри причината за смъртта на жената, брутално пребита ...
Кола се обърна по таван на магистрала "Тракия" до Ямбол
Нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар ...
КС определи като противоконституционно освобождаването на председ...
"Алианс за права и свободи" утвърди листите за изборите: Ахмед До...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).