Близнаков иска още пари за армията

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:15 / 12.07.2006
1437
Актуализиране на заплатите на военнослужещите ще предложи на Министерския съвет военният министър Веселин Близнаков. Това стана ясно днес по време на посещението му в Карлово, където министър Близнаков, откри информационно- рекламен център за набиране на кадрови войници.

Целево еднократно увеличение в бюджета на армията с 30 до 45 милиона лева ще предложи след два месеца военният министър. Тези пари обаче, няма да отидат за увеличение на заплатите на военните. Средствата ще бъдат вложени в рекламно- информационната кампания за набиране на кадрови войници, оформяне на учебни центрове за тяхната подготовка, около 14 милиона ще са за обезщетения на офицери и сержанти, които ще бъдат освобождавани от армията.

1000 лв. месечна заплата за кадрови военнослужещ е неизпълнимо искане, коментира военният министър. Той не се ангажира да посочи конкретен процент увеличение преди септември, когато ще бъдат готови разчетите на финансовото министерство.

Военното министерство ще промени рекламно-информационния подход за набиране на кадрови военни, като част от исканите еднократно средства ще се дават на медиите за перманентна кампания за професионализация на българската армия.

Досега са набирани около 500-600 кадрови войници годишно, а през следващите 18 месеца тяхната бройка трябва да бъде 4-5000 общо за сухопътни войски, военно-морските и военновъздушните сили. В момента най-много незаети места има в сухопътни войски за водачи на бронетанкова техника и за артилеристи, за които вероятно заплащането ще е по-добро.

Реформата в БА е изцяло съобразена с План 2015, променя се само темпът на професионализация и отмяната на наборната военна служба - от 1.01.2008 година. Обмисля се и увеличаване с пет години на възрастта за кандидатстване, която сега е 30 години, каза министър Близнаков.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
В Бургас спасиха премръзнало бебе, изхвърлено на улицата
Първи данни от черната кутия: Ниска височина е погубила двамата п...
Българинът не сяда на масата без месце
Правителственият самолет кацна в София с евакуираните българи
Има определени условия, за да получаваме допълнителния "клас прос...
Подхвърлиха бебе пред къща в Южна България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).