ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Близо до София стават чудеса
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:02 / 17.08.2023Коментари (1)2504
© Уикипедия
Чували ли сте за манастира "Свети Великомъченик Мина", който се намира на 7,5 км североизточноот столицата? Днес Sofia24.bg ще ви разкаже за мястото, където се случват чудеса. Манастирът се нарича "Обрадовски“ по името на бившето село Обрадовци, сега част от квартал "Бенковски". Северно от него преминава Владайската река. В манастира се намира и чудотворната икона на св.вмчк. Мина. Пред тази свята икона хиляди християни отправят своите молитви към светеца. 

На мнозина от тях се сбъдват желанията за здраве и изцеление. Множество бездетни семейства се сдобиват с рожба след отправени молитви към светеца. Свети Великомъченик Мина е изобразен в цял ръст, с копие и кръст. Историята за иконата разказва, как Светецът се явил в съня на руския художник Михаил Малецки. В него той му заръчал да нарисува икона с неговия облик и да я занесе именно в Обрадовския манастир.

Историята на манастира е много любопитна. Според местно предание през XI век тук е имало голям християнски комплекс с 40 параклиса, множество манастирски сгради и духовно училище, като част от Софийската Мала Света гора. Този комплекс бил разрушени от турците, по време на Османското робство.

През 1927 година около Кръстовден, селяни от Обрадовци, забелязали, че има развалини от стари зидове. Те решили  да разкопаят, за да разберат какви са тези развалини. Оказало се, че това са основи на стара църква. Близо до олтара открили малко бунарче, иззидано с камъни. Това било аязмо със светената вода. Всички разбрали, че това е манастира св. "Мина", за който има предание, че се намира в тази част на Софийското поле.

Мълвата, че е открит нов манастир с аязмо обиколила България. Християните започнали да идват всеки ден тук, за да отправят молитви към св. Мина за закрила и помощ. Те си наливали и от светената вода от аязмото. Вярващите помогнали със средства, за да бъде възстановен манастира. С парите направили дървен параклис с икони и кандила. През 1942 година започва изграждането на новия манастирски храм.

На 19 август 1942 година с благословението на софийския митрополит Стефан, енорийският свещеник Йордан Митрев положил основния камък на новия храм “Св. Мина". От 1942 до 1945 година храмът бил изграден, измазан и обзаведен. Варненец е главният мaйстор-зидар на храма. Мъжът се казва Томa Иванов. Иконите на олтара са рисувани от проф. Георги Богданов. Иконостасьт е  изработен от Мирчо Радулов и Коста Диноев.

Нa 21 октомври 1945 година храмът е осветен от новия викарен епископ на Софийска митрополия - левкийски епископ Партений. През есента на 1956 г. са били положени основите на новия параклис "Св.св безер и чудотворци Козма и Дамян". В олтара на параклиса е вградено аязмото, за да не се замърсява. През 1957 година е станало тържественото освещаване на параклиса. През 1969 година е приключил строежа на двуетажното здание със салон, кухня и стаи за гости и друга сграда от 50 кв.м. Двете сгради са били осветени. През 1996 година е ремонтирана и по-старата сграда. 

Към днешна дата това е един от най-посещаваните манастири в столицата. Свети Великомъченик Мина е един от много светци, почитани от християните по цял свят. Разцветът на мястото се дължи на даренията на вярващите. Това става ясно от многото табелки, разположени в рамките на манастира. В добре поддържаната градина има много пейки и беседки. Манастирът в сегашния си вид има три храма – старият манастирски храм "Св. Мина“ с чудотворната икона в предверието на храма, и двата нови – "Свети Иван Рилски“ и "Свети Николай Чудотворец“. 

Освен това в двора има и много постройки, една от които е споменатия вече параклис "Св. Св. Дамян и Козма“. В неговия олтар е вградено аязмото, което е иззидано с камъни, и от което тече светена вода. В двора на манастира има и огнище, където на големи празници се приготвя курбан.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 17.08.2023 г.
0
 
 
Защо не преместят Народното събрание там? Та дано се случи някое Чудо!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: