ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
''Борба'': Детето ми може да е убито, твърди майката на загинало в Лим момиче
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:53 / 01.03.2005Коментари (0)3463
©
“Дъщеря ми Антоана е била сред първите оцелели, така ми съобщиха от посолството. Какво е станало после, за да бъде сред мъртвите детето ми? Как така 16 часа е сред живите, а след това - нито жива, нито мъртва. Не ми показаха снимки на тялото, не бе направена аутопсия, не съм съвсем убедена, че това е моята дъщеря. Имам съмнения също, че може и да е била убита веднага, след като е спасена от автобуса...”, това заяви в съдебната зала вчера преди обяд майката Милена Евтимова от Свищов.
Нейните показания може и да обърнат процеса в друга посока, защото прокурорът Лещаков записа имената на двамата футболисти от град Плевля с еднаква фамилия Йокшич, с които семейство Евтимови са говорили на място и те са им казали, че са видели дъщеря им жива, прекарали са я с буса си и са й дали да говори по телефона им. После на родителите през цялото време било отговаряно, че детето им е в тамошната реанимация и е живо! Накрая телцето на 13-годишното момиче бе извадено от Лим последно. Венцислав и Милена Евтимови никога няма да си простят, че не са настоявали за аутопсия на дъщеря си. Те са се предоверили на системата, която пък в този случай не направи аутопсия на нито едно от загиналите миналия април в река Лим деца, по настояване на ген. Бойко Борисов.
Според частното разследване на Евтимови на мястото на трагедията е имало българка, която е снимала с фотоапарат, но за нея никой досега не е казал нищо. Зад автобуса се движела червена кола, а на един от водолазите, снимали трагедията, била иззета цялата лента, каза още Милена Евтимова. Така тя и семейството й са били лишени от достъп до реална информация за случилото се с Антоана. Съдия Мая Маркова показа вчера албума със снимките с тялото на Антоана. Майката обаче не бе напълно категорична, дали това е нейното дете, или само е облечено с дрехите на момичето.
Преди Милена Евтимова да направи тези сензационни разкрития пред съда, на делото за загиналите в река Лим 12 деца бе даден ход. Всички вещи лица и почти всички свидетели заедно с оцелелите деца се явиха за вчерашното заседание. Като граждански ответник на фирмата превозвач “Пампорово” АД бе конституиран адвокат Димитър Вълчев. Бяха приети граждански искове за всички граждански ищци и частни обвинители за по 100 000 общо – по 50 000 лева за всеки родител, от подсъдимия шофьор Илия Измирлиев и от “Пампорово” АД. На процеса бе сменен единият съдебен заседател, но това не било проблем, защото предишния път на делото не бил даден ход по същество. Илия Измирлиев отказа да говори и заяви, че ще даде показания, след като изслуша всички свидетели.
Единият от двамата търновски прокурори Дивмитър Лещаков прочете обвинителния акт от 20 листа. Документът е изготвен на 21 октомври 2004 г. от смолянския окръжен прокурор Димитър Георгиев. Според обвинението подсъдимият шофьор на автобуса Илия Измирлиев е виновен за смъртта на 12 деца. 53-годишният мъж, който е бил на тази драматична екскурзия с колегата си Димитър Керкелов, е нарушил Виенската конвенция за пътно движение и местния закон за основите на безопасността на движение по пътищата. Подсъдимият е седнал зад волана около 18,15 часа на 4 април 2004 г. Около 20 часа автобусът е пътувал по шосето от Биело поле в Република Черна гора към Приеполе в Република Сърбия. Пътят следва каньона на река Лим. Асфалтът в участъка е бил мокър, но по времето на драмата дъжд не бил валял. Рейсът се е движел с 40 км в час. За да спре на разстояние 26,5 м обаче, е трябвало да се движи със скорост под 31 км в час. Малко след 20 часа автобусът се отклонил вдясно, пресякъл десния банкет и започнал да се спуска по склона към реката, като повалял дървета и храсти. Започнал да се пълни с вода, като задната му част се опряла в подводна скала. 50-те пътници започнали да опитват да строшат странични стъкла, но не успели. Рейсът се напълнил с вода за около минута-две. На повечето от пътниците водата стигнала до шията. Спасените са успели да излязат през двата люка, но едва след като другият шофьор Димитър Керкелов успял да разбие предното стъкло и от покрива изкъртил капаците на двата люка. През предния люк са излезли 23 пътника, от които само 10 деца, като само едно е пътувало в задната част на рейса. От задния люк спасените са били 12 деца. През предното стъкло са излезли трима души – двамата шофьори и Марта Георгиева. Осем от децата не са успели да излязат и са се удавили. Телата им бяха извадени на 5 април 2004 г. от водолази на Република Сърбия. В края на юли 2004 г. автобусът бе изваден от Лим. Експерти установиха според обвинителния акт, че като цяло, кормилният механизъм е без повреди и недостатъци, с изключение на разрушения заден ябълковиден болт на първата надлъжна кормилна щанга. Спирачната система, макар износена, е функционирала нормално. 53-годишният Илия Измирлиев е обвинен по чл.343 от НК по непредпазливост. Той бил наказван няколко пъти като шофьор през дългата си кариера, и то за дребни неща. Според съпругата му, която вчера също бе в съдебната зала заедно с брат му, той е направил всичко по силите си, за да спаси децата и е изряден шофьор.
Освен сърцераздирателната изповед на Милена Евтимова, бяха разпитани до обяд още Нина Гергова – майка на Александра Гергова, и Харалампи Ламбев – баща на Глория. Александра Гергова е тренирала айкидо и можела да плува, седяла е до задната врата. Антоана също е била отлична плувкиня и баскетболистка и е седяла под задния люк. “Така и не разбрах нищо за последните мигове от живота на дъщеря си, след счупването на предното стъкло детето ми е можело да изплува, но не е имало кой да й помогне”, каза Нина Гергова. Същото каза и Милена Евтимова, според която децата от задната част на автобуса са били буквално издавени. Според бащата на 11-годишната Глория автобусът е бил претъпкан и за двамата шофьори не е имало никакво свободно място за почивка. Въпреки това, той е убеден във вината на Измирлиев, бе категоричен Харалампи Ламбев.
Следобед делото продължи в 13 часа и започна с разпити на оцелелите деца, които са 22. Разпитите се извършваха пред психолога Елмира Парчева по искане на част от защитниците в залата и пред родителите на децата. До редакционното приключване на броя бяха разпитани Валери Божинов, Моника Варамезова, Радослав Марчевски, Тодор Пламенов Тодоров, Петя Димитрова и Стефан Адамов. Всяко дете разказа личните си преживявания и възприятия за деня на инцидента. Най-фрапиращото бе, че подсъдимият Илия Измирлиев е спасил или помогнал на няколко от тези деца и почти всички са го видели, или в пълния с вода автобус да избутва хора, или на покрива да помага. Децата бяха почти сигурни още, че шофьорите не са почивали и не е имало удобно място, където да спят в автобуса, не са били предната вечер на дискотека. Всички от посочените разпитани хлапета бяха възприели катастрофата като трус. Няколко от тях са видели на покрива на рейса Антоана и Юлиян Манзаров, които вероятно са били в безсъзнание. Някой от разпитаните поясниха, че някой й правил изкуствено дишане на Антоана, но не си спомниха кой е той. Разпитите на свидетели продължиха до късно снощи. Делото трябва да продължи днес и утре. Ще бъдат разпитани петте вещи лица, които са изготвили петорна автотехническа експертиза, тройна комплексна физико-механична експертиза и съдебно-медицинска.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:
Празник е
08:02 / 02.10.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Първа лига, сезон 2024/2025
Шампионска лига сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: