Боядисахте ли яйцата? Ето как да ги сварите без да ги счупите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:02 / 23.04.2022
3061
По традиция великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или на Велика събота.

Смята се, че първото яйце трябва да е червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

Едно от най-големите предизвикателства за много от домакините обаче е опазването на яйцата здрави. Често "губим“ няколко от предвидените още при варенето. Ето защо опитните домакини са открили няколко трика за варене на яйцата, които да ги предпазят от спукване.

1. Подготовка

Първо изберете внимателно яйцата, които ще варите. Не използвайте съвсем пресни яйца, хубаво е да са на между 3 и 10 дни. Измийте усърдно яйцата, преди да ги поставите в тенджерата.

2. Стайна температура

Не вадете яйцата от хладилника точно преди да ги сварите. Ако го направите, гарантирано ще се счупят. Те трябва да бъдат със стайна температурата и чак тогава можете да преминете към варенето им. Разликата в температурата непременно ще причини напукване.

3. Подходящ съд

Изберете съд, който може да ги побере напълно, без да се мърдат вътре. Подредете ги плътно, така че да не се притискат. Добре е съдът да е с дебело дъно, което разпределя температурата равномерно.

4. Допълнителна защита 

Важно е да се постави тензух, памучна кърпа или дори вестник на дъното на тенджерата. Всеки удар директно в дъното на съда ще причини пукнатина. Ако имате по-голям брой яйца сложете втора кърпа върху първия ред и подредете втория ред. 

5. Техника на варене

Водата трябва да покрива яйцата с два до четири сантиметра. Сложете тенджерата на котлона, но не на най-силната степен. Трябва нагряването на водата и на сърцевината на яйцето да става едновременно.

Когато заврат, намалете още малко котлона, така че яйцата да стоят спокойно, а не да се лашкат под напора на балончетата. Когато водата заври, засечете времето. Правилото за добре сварени яйца е осем минути. След това преместете тенджерата от котлона. Яйцата се вадят с лъжица от тенджерата и се поставят настрана.

Не забравяте да прочетете инструкциите от боята, защото някои изискват яйцата да са топли, а други – да са студени. Успех!

Виж коментарите (0)

Още по темата (148):
30.04.2022 Решили сте да прекарате почивните дни в Гърция? Въоръжете се с търпение, ще падне чакане
30.04.2022 Светла събота е! Ето какво не се прави
28.04.2022 Болнично настоятелство "Вяра, Надежда, Любов" организира дарителска акция за Великденските празници
27.04.2022 Светла сряда е! Днес се изпълняват два обичая
26.04.2022 Великденската заря не плаши ли котките и кучетата?
26.04.2022 Днес се спазват строги традиции
Още новини от Национални новини:
Съдействие на адвокат при сделка с имот е задължително
Шофьор ще олекне с 4000 лева глоба и 3 месеца без книжка
Проф. Рачев: Петък, в 12 часа времето се обръща
Собственик на фирма: Средната заплата при нас надвишава 2500 лева...
Много лоша тенденция, попариха хиляди пенсионери
Росен Желязков: С декларацията на ПП-ДБ се търси шоу


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).