ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бригада “Югоизточна Европа” ще замине за първата си задгранична мисия под българско командване
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:40 / 12.01.2006Коментари (0)2362
Под ръководството на български командир - бригаден генерал Нейко Ненов, многонационалната бригада “Югоизточна Европа” ще изпълни първата си мисия по поддържане на мира в състава на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. Това е признание за високия професионализъм на българските военнослужещи.

В щаба на бригадата ще работят до 30 български кадрови военнослужещи, съгласно решение на Министерския съвет на Република България от 1 декември 2005 г. Основната задача, която бригадата ще изпълнява, е да подпомага правителството на Афганистан и другите правителствени и неправителствени организации по поддържането на стабилност, безопасност и създаване на условия за свободно движение в зоната за отговорност, която включва Кабул и прилежащата територия.

Официалната церемония по изпращането на първата група военнослужещи от щаба на бригада “Югоизточна Европа” за участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан ще се състои на 16 януари 2006 г. в Констанца, Румъния.
Полковник Нейко Ненов – командир на Втора лекопехотна бригада, е удостоен с висше военно звание “бригаден генерал” и е назначен за командир на Многонационална бригада “Югоизточна Европа” с президентски указ от 5 май 2005 г. Официалното встъпване в длъжност на бригаден генерал Нейко Ненов се състоя на 1 юли 2005 г. в Констанца, Румъния, на церемония по смяната на политическото и военното ръководство на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа.

Решението за участие на бригада “Югоизточна Европа” в мисията на НАТО в Афганистан бе взето на Десетата среща на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа /SEDM/, която се проведе в САЩ в началото на декември 2005 г.

Споразумението за създаването на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа /ММСЮИЕ/ бе подписано на 26 септември 1998 г. по време на Третата среща на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа от министрите на отбраната на Албания, България, Гърция, Италия, Македония, Румъния и Турция.
Многонационалната бригада "Югоизточна Европа" (SEEBRIG) е сформирана за изпълнение на задачи по поддържане на мира, изграждане на мир и хуманитарни операции с мандат на ООН или ОССЕ, под ръководството на НАТО.

SEEBRIG се състои само от сухопътни елементи като основните подразделения са с големина на батальон. Първият щаб на бригадата за срок от 4 години бе разположен в Пловдив, България. На 2 май 2001 г. SEEBRIG бе обявена в ООН за оперативно готова за участие в операции.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електронно таксуване в градския транспорт
Шахматни състезания
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха певицата Диона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: