ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Британска компания постави България на осмо място в имотна статистика
©
България е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, като годишната брутна доходност от наеми е 4,65%. България и Румъния са с най-ниския данък върху доходите от наем в цяла Европа – 10%, твърди ново проучване на британската компания 1st Move International.

Страните от Централна и Източна Европа са на първо място в списъка на инвеститорите в недвижими имоти. Литва и Унгария също заемат от горните места, докато Белгия и Франция се нареждат сред най-лошите.

В доклада са разгледани ключови елементи на инвестициите в недвижими имоти в европейските държави, включително данъчни ставки, данък върху доходите от наем и брутна доходност от наем, а резултатите от тях сочат, че Литва е най-добрият избор като държава.

Най-добрите места за инвестиране в имоти в Европа

Столицата на Литва Вилнюс обещава средна доходност от наем в размер на 6,44%, според последните данни на Global Property Guide.

Цените на наемите в страната са високи - повече от 170% от тези през 2015 г., според Организация за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. Данъкът върху доходите от наем е умерен - 15%. Чужденците не са ограничени да купуват имоти.

Цените са скочили с повече от 10% през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение с предходната година, според Евростат, и тенденцията вероятно ще се запази, осигурявайки добра възвръщаемост на инвестициите.

Естония е класирана на второ място по избор за инвеститори. Непребиваващите в балтийската държава също имат право да купуват имоти в града. Разходите за покупка, включително данъците, се считат за ниски - около 1,3%. Същевременно цените на наемите са сравнително високи, като годишната брутна доходност от наеми е около 4,5%, а данъкът върху доходите е 20%.

Тъй като цените на имотите са се повишили с 6,7% през годината до юни 2024 г., стойността на инвестицията може да нарасне допълнително.

Румъния се нарежда на трето място в този доклад, където предимствата включват сравнително евтини допълнителни разходи за покупка, много ниска средна ставка на данъка върху дохода от наем от 10% и сравнително висока брутна доходност от наем от 6,46% годишно.

Средната доходност от наемите в България е 4,65%, а данъкът върху 10%, като (заедно с Румъния) това е най-ниската ставка в Европа. Спрямо 2015 г. цените на наемите в България са се увеличили със 133%, само в Хърватия увеличението е било по-ниско (122%) По този начин страната ни заема престижното осмо място в класацията.

Според доклада добри възможности за инвестиране в имоти има и в страни от Централна и Източна Европа като Унгария, Словения и Полша, където наемите са високи (в Унгария 180% от нивото им през 2015 г.), но данъците са умерени. По данни на Евростат цените на жилищата в Полша са нараснали със 17,7%, в Унгария - с 9,8%, а в Словения - с 6,7% през 12-те месеца преди юни 2024 г. 

Най-лошите места за инвестиране в недвижими имоти

Същевременно най-лошите страни, в които да се обмислят инвестиции в недвижими имоти според този доклад, са Белгия, следвана плътно от Франция и Гърция. Белгия има едни от най-високите разходи по транзакциите в Европа, а данъкът върху доходите от наем може лесно да достигне 50%. Средната доходност е около 4,2%, но в Брюксел тя може да бъде и по-висока. През вторите три месеца на 2024 г. цените на недвижимите имоти са се увеличили с 3,4% на годишна база.

Франция се счита за втората най-лоша страна за инвестиране в имоти, според доклада, който подчертава, че данъците и разходите за покупка и наем са сравнително високи. Така например средната данъчна ставка за инвеститорите в недвижими имоти върху доходите от наем е 18,28%. Годишната брутна доходност от наем е около 4,5%. По данни на Евростат цените на френските имоти всъщност са се понижили с 4,6% през тази година.

Гърция е на трето място в списъка на най-лошите страни за инвестиции в имоти поради високите разходи за покупка и повишените нива на подоходния данък, като средната данъчна ставка за доходите от наем е над 33%, се отбелязва в доклада.

Какво може да каже Google за тенденциите

Докладът разглежда кои държави са най-популярни въз основа на търсенията в Google и установява, че Испания и Португалия са най-предпочитаните дестинации за покупка. В периода 2023-2024 г. глобалните търсения за покупка на имот достигат 279 000 за Испания.

Страната предлага на чуждестранните инвеститори данъчни облекчения за нерезиденти - стандартна ставка от 19% за граждани на ЕС или 24% за граждани на трети страни върху облагаемия доход (като например отдаване на имот под наем) в Испания.

Втората най-търсена страна е Португалия с над 270 000 търсения на термини, свързани с покупка на имот в страната, където чужденците могат да купуват имоти при същите условия като местните жители.

Популярността на тези две страни обаче е довела до хроничен недостиг на жилища на достъпни цени за местните жители. По данни на ОИСР от 2015 г. насам номиналните цени на жилищата в Португалия са се повишили с почти 70%.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Български национален отбор по футбол
Почина Кирил Маричков
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: