Брокер: Докато има такова търсене на имоти, няма как да имаме балон

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:52 / 13.08.2024
1711
Според председателя на НСНИ Александър Бочев, ако се отнесе борят на вписаните продажби на жилищни имоти през тази година, които на тримесечие са обикновено около 50 000, а на година - близо 200 000, при население на България от около 6 милиона, тогава вероятно броят на участниците на пазара е около 3 на сто. Но при съпоставяне на активното работещо население с броя сделки процентът ще бъде доста по-значителен. 

Бочев напомни, че не може да се отчитат едногодишните продажби към това колко процента от населението участват в пазара на недвижими имоти, защото тази година купуват или продават една част от хората, а следващата година - друга.

По тази причина, според председателя на НСНИ, е много по-голям от 3 процента делът на българите, които участват активно в пазара на недвижими имоти.

Същевременно експертът напомни, че София е била в челото на европейските столици с най-голям процент собствени жилища - над 90 процента.

Това красноречиво говори, че българинът е свикнал да разполага със собствен имот и това е приоритет в житейския му път, в старанието му да спестява и да купува имоти, каза Бочев пред Българската телеграфна агенция.

Докога ще продължи лихвеният "рай"

Очакванията на председателя на НСНИ са лихвеният "рай" в България да продължи вероятно до края на годината, а вероятно и през следващата. Според него това обаче няма да балонира пазара. Докато има такова търсене, няма как да имаме балон. Балон означава някой изкуствено да "надува" цените на имотите, за да извлича дивиденти, печалби или да монополизира пазара, но в България такава ситуация нямаме, каза Бочев.

Но предупреди, че при планиране на покупка на имот винаги трябва да имаме едно наум, че ако сега вземем кредит при лихва 2,5 или 2,7 на сто, или дори на по-ниски равнища, заемите са дългогодишни, а това предполага, че сме разчели буфер в личните си финанси, за да издържим промяна с няколко пункта нагоре на лихвите.

Нужно е поне 20 процента самоучастие, за да може подобна инвестиция да е стабилна във времето, коментира експертът. Той напомни, че при предходната финансова криза през 2008-2009 г. цените на имотите спаднаха с около 30-40 процента и хората изпитваха сериозни затруднения за обслужване на кредитите, а доста от заемите се превърнаха в лоши. В момента нямаме такава предпоставка. Пазарът върви добре и се надявам всички да инвестират с разум и с мисълта какво би се случило, ако тези лихвени проценти нараснат, като аз не очаквам да има драстично увеличение, коментира председателят на НСНИ.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Десета годишна конференция на тема пътна безопасност "Визия 0" - ...
Доц. Ангел Кунчев алармира
Палавник си поръча две компаньонки вкъщи, работата стигна до поли...
Източногерманец: Опитахме да избягаме през България, но ахтополск...
Банките ни готвят нова секира
Едва ли цените на дрехите от "Тему" и "Шейн" щяха да са толкова е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).