Брокер: Има ограничено предлагане на имоти, защото няма достатъчно продавачи за наличното търсене

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:01 / 09.07.2024
8046
Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9% има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

Търсенето остава основен фактор за ускорението на жилищния пазар. София, Варна и Бургас са лидерите по брой сделки. Средният ръст за страната е 10%.

"Ние очаквахме да се забави този ръст, но има съответните фактори, които движат пазара нагоре и цените. Те са: налично жилищно кредитиране, много добри лихвени нива и ограниченото предлагане на имоти, каквото има от две-три години насам защото няма достатъчно предлагане за наличното търсене. Растежът на цените остава траен и по-значителен", каза пред БНТ Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

Растящият брой сделки води и до рекорди в кредитирането. През май ипотечните кредити отбелязаха малко свиване на обема спрямо април, но тенденцията за ръст се запазва. Увеличенията на годишна база се виждат и при потребителските кредити, които в някои случаи се използват и за дофинансиране на сделката или за обзавеждане на жилището.

"Сега 30% е абсолютен рекорд, което говори, че интересът към жилищното кредитиране и цялото ипотечно кредитиране не е стихнало", посочи Иван Стойков, финансов консултант.

"Обемите от сделки по данни на агенцията по вписванията и за първо и за второто тримесечие се увеличават спрямо м.г. До момента годината се оформя като по-добра от миналата година", каза Полина Стойкова, изпълнитлен директор на агенция за недвижими имоти.

Въпреки ускорението, експертите обясняват, че все още не е достигнат върхът, след който да има забавяне, а банковата система остава стабилна.

"БНБ казва, че ситуацията е под контрол. Няма някакви сериозни рискове, но повдига вниманието към банките, защото тези ръстове могат да станат опасни", успокои Иван Стойков, финансов консултант.

Допълнителен ръст в търсенето на имоти може да има при точна дата за членство в еврозоната.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Доц. д-р Евелина Христова: Глоба за тези, които не гласуват
Проф. Михаил Константинов: Ако имат малко акъл, да вземат да напр...
Случаят с "бактерията-човекоядец" в България: Опасна е, защото за...
Коварен капан в банкоматите, може да загубите пари
Meteo Balkans: Издадено е предупреждение за 22 октомври!
Земетресение много близо до София


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).