ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Брокер: Много хора ще продадат панелното си жилище и ще се насочат към новото строителство, когато дори и само една панелка в страната се срути
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:59 / 20.06.2024Коментари (31)129071
©
Какви са очакванията на експертите за цените на имотите у нас? Как ще се отрази на сектора влизането ни в еврозоната? Какво е бъдещето на панелките и какво се търси днес на пазара? 

 Отговорите на тези въпроси получихме от Цветелин Иванов, мениджър Продажби на ARCO REAL ESTATE България, който беше участник в имотната дискусия по време на форума "Еврото, българите и бизнеса", организиран от Darik Business Review. 

"Цените на недвижимите имоти са се покачили с около 50-60% в последните 5 г. и със 100% в последните 10 г. Инвеститорите, купили имот в този период, отчитат повишение на стойността на собствеността си, а отделно могат да реализират доходност и от отдаването й под наем, която е между 3.5 и 5% на година“, каза Иванов. 

Според него, освен към жилищни сгради, сериозен интерес в момента на пазара в София се наблюдава и към комплексите от къщи. 

Да купя имот или да живея под наем?

Експертът е на мнение, че ако домакинство отделя 20-25% от доходите си за наем, то по-добрата възможност е покупката на собствено жилище. "По този начин рискът им не е много висок, а жилището ще бъде изплатено във времето“, допълни Иванов. 

Какво ще се случи с панелките в следващите години? 

"Малко по малко цените на панелните жилища ще се понижават спрямо новото строителство. Банките дават все по-ниски проценти при финансиране на сделка с панелен апартамент“, каза Цветелин Иванов. 

Според него, рязката промяна ще настъпи, когато една сграда падне или се откъснат няколко панела. 

"Именно тогава ще станем свидетели на огромни вълни от хора, които продават панелното си жилище и се насочват към новото строителство“. 

Според представителя на Arco Real Estate, в следващата година ще станем свидетели на ръст в цените на имотите от между 5 до 10%.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Oligarh
премахни филтъра

-2
 
 
Стандарти за проектиране на строителни конструкции за сеизмична устойчивост в България са влизали в сила през следните години: През 1974 е първата версия на стандарти за земетръс в България "Норми за проектиране на сгради и съоръжения в сеизмични райони", която обаче е заменена и усъвършенствана през годините. Чак през 1991 година са първите задълбочени стандарти за земетръс в България. През 1998 (Еврокод 8) - "Проектиране на строителни конструкции за сеизмична устойчивост" През 2012 "Проектни норми за бетонови и железобетонови конструкции": тези норми включват изисквания за устойчивост на земетръс за бетонни и железобетонови конструкции при 9 бала по Рихтер. Извод: всичко строено до месец май 2012 година е пълен та*ак! А вие си стягайте панелките за следващите 100 години. Ама преди 18 години като ми слагаха климатик и като видях как се рони бетона като бисквитка и се замислих за преместване в ново строителство. След 2012 започнах да търся новото ни жилище. Тогава строителите ми обясняваха колко строги са изискванията към тях след 2012. Доволен съм, че с жена ми успяхме да си купим ново жилище. А панелката е санирана по европроект и имам страхотна наемателка, затова не съм я продал. Но наследството от бабите го продадохме!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: