ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българи водят битка за спасяване на рядка порода свиня
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:40 / 01.12.2023Коментари (0)5166
©
Учени и представители на бизнеса работят по проект, който има амбицията да спаси от изчезване една типично българска порода свине – източнобалканската.

Африканската чума остави малобройна популация от тези животни, отглеждани векове наред от предците ни при пасищни условия. Месото им е вкусно и с ниско съдържание на мазнини, а някога са правели прочутата смядовска луканка само с него.

"Наистина в последните минути преди африканската чума да ликвидира остатъка от тази порода свине директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството Георги Йорданов отива и взема най-доброто от тези животни от стада. Благодарение на тази стъпка са запазени 52 селекционни животни, които сега са в Сливен“, обясни пред "Телеграф“ ръководителят на проекта за спасяването на източнобалканската свиня д-р Ангел Мавровски.

Той взе участие в проведения наскоро в Тракийския университет в Стара Загора научен форум на тема: "Аборигенни домашни породи "Източнобалканска свиня“ – богатството на България“.

Всичко започнало, когато изпълнителният директор на свинекомплекса в русенското село Голямо Враново Вихрен Димитров посетил преди три години Унгария и видял как се развива мангалицата като автохтонна порода. Решил, че това може да се приложи и в България за източнобалканската свиня. Потърсил съмишленици и скоро екипът се разширил. По него сега работят и Тракийският университет в Стара Загора, също и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.

Д-р Мавровски обясни, че освен 52-те селекционни животни в Сливен, още 50 има в Средец и 25 – в бившата Осеменителна станция в Кюстендил, която сега е база на свинекомплекс "Голямо Враново“, която работи по съхраняване на породата.

"Целта сега е да разчетем генома на източнобалканската свиня, да направим пълен ДНК анализ на всички тези животни, които са под пълен селекционен контрол. Искаме да избегнем инбридинг – близкородствено кръстосване, което води до ниска продуктивност, голяма смъртност, уродства и изменения“, допълни д-р Мавровски.

От тези животни вече се добива семенен материал и се извършва изкуствено осеменяване. Така ще се достигнат достатъчен брой чисти линии. В екипа работят изключителни професионалисти, които се надяват в най-скоро време да има 200 селекционни животни, чрез които да бъде съхранена тази уникална българска порода свине.

Междувременно международен научен форум на тема "Аборигенни домашни породи "Източнобалканска свиня“ – богатството на България“ събра учени, представители на бизнеса и институциите от различни страни. Домакин на научния форум е Тракийският университет, съобщи divident.eu.

След последната вълна африканска чума по свинете у нас животните от породата "Източнобалканска свиня“ са критично намалели, стана ясно на форума. Необходимо е да се запази генофондът, иначе породата ще изчезне изцяло, каза на пресконференция ректорът на Тракийския университет – Стара Загора, проф. Добри Ярков.

"Ситуацията е критична и благодаря на проф. Ярков, че пое инициативата за спасяване на тази порода“, каза д-р Ангел Мавровски на форума. "Научните изследвания показват, че нашата порода източнобалканска свиня е по-добра по отношение на качествени показатели от иберийската свиня, от която се произвежда прочутият хамон. Цената на хамона е над 100 евро на кг. Това е много добър бизнес“, подчерта проф. Ярков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: