![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Българин, който е управител на луксозен ресторант във Франция: Заплатата на сервитьора не е висока, но с бакшиша става хубава | ||||||
| ||||||
Всъщност в Париж изобщо не сте длъжни да оставите бакшиш. Таксата за обслужване е включена в сметката, а сервитьорите имат твърда заплата. Затова вероятността да ви погледнат накриво защото сте оставили точна сума е по-малка, в сравнение с други държави, но определено ще получите усмивка дори за бакшиш от няколко цента. Разбира се, значение има и категорията на заведението, което сте избрали. Без бакшиш или подобаващо висока сметка на луксозно и популярно място – най-вероятно няма да получите следваща резервация. Един от най-популярните ресторанти за морски дарове в Ница управител е българин. "Всички работят за бакшиш. Това всъщност е целта на всеки сервитьор. Нормално е, защото заплатите не са толкова високи. Стандартни са като за тук, но все пак бакшишът, особено на места като нашата институция, може да докара с 50- 60% в повече върху заплатата и тогава тя определено става хубава", твърди Пламен Гайдарски, управител на ресторант за морски дарове в Ница. Пламен Гайдарски е управител на един от най-популярните ресторанти за морски дарове в Ница. Институция в бранша, с почти 120- годишна история, заведението привлича посетители от цял свят. "Имаме много азиатци, те обожават морските дарове и характерно за азиатската клиентела е, че там не практикуват бакшиш. Там бакшиш няма. Случвало се е да имаме дни когато те са 50 процента от клиентелата и сервитьорите, честно казано не са доволни, но все пак трябва да приемаме хората с усмивка", разказва той. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg