ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българинът - алкохолик №1 в Европа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:50 / 04.12.2006Коментари (17)3839
©
Българинът е алкохолик номер едно в Европейския съюз, като безапелационно държи първенството по пиене на твърд алкохол. Това установи проучване на "Монитор". Нашенци обаче се явяват нещо като неформални лидери по пиене, тъй като официалната статистика не може да "хване" консумацията на нелегална пукница.

"Ако се гледат официалните цифри, излиза, че поляците се черпят най-често с твърдо гориво. Те обаче нямат нелегално производство." Това каза пред "Монитор" Никола Николов, шеф на Националната лозаро-винарска камара /НВЛК/.

Според статистика на сайта за християнско възпитание - trinity-bg.org, всеки втори мъж у нас пие, всеки трети е склонен към алкохолизъм, а всеки шести е завършен алкохолик.

Според данни на производителите на алкохол у нас официалната консумация на спиртни напитки е 56 милиона литра годишно или по 7.4 литра на човек, което е "златната среда" в ЕС. Към тях обаче трябва да се прибавят още 80 милиона литра нелегално производство /10.5 литра на човек/, за да се получи реалната картина. Така излиза, че годишно българинът консумира рекордното количество от 17.9 литра твърд алкохол. Това ни изстрелва пред държавите с най-тежък алкохолен проблем в Европейския съюз като Финландия - с потребление на спиртни напитки от 10 литра на човек.

Консумацията във Франция е около 13 литра годишно, но там се пие предимно вино. Подобно е положението и в Люксембург, където изпитите количества достигат до 15 литра на човек. Там обаче е силно развит виненият туризъм, така че пият предимно чужденците - и то вино.
В сравнение с държавите от ЕС, традиционни производители на вино, консумацията у нас е на нулата, коментира още Николов. Според данни на НВЛК българите годишно изпиват 29 милиона литра вино или само по 3.8 литра на човек.

Тежкото пиянство на Европа става сериозен проблем, коментираха пред "Монитор" експерти, работещи за финландското председателство на ЕС. Оказва се, че именно Стария континент е най-пиещият, като по този показател е доста по напред от САЩ или Далечния изток. За държавите от Северна Европа безпаметното напиване се е превърнало в част от културата, констатират финландските експерти.

Като част от борбата с пиянстването, а и за да навакса инфлацията, Европейската комисия предложи увеличаване на минималните нива на акциза за твърдия алкохол и бирата от началото на 2008 година. По същество увеличаването на акциза ще засегне 2-3 държави от съюза, но неминуемо ще се отрази на България.

Ние вече сме заковали нашите ставки на минималното ниво за ЕС, но ако държавите-членки приемат предложението за увеличаване на акцизите, "твърдото гориво" отново ще поскъпне, коментираха експерти от финансовото министерство.

Минималните нива на данъка за алкохола са определени в ЕС през 1992 г. и оттогава не са пипани, обясниха от Европейската комисия. За да не се окажат тези ограничения абсолютно безсмислени, решението на комисията е те да бъдат увеличени поне с процента на инфлацията оттогава до 2005 година - 31 на сто. Ако се приеме предложението,ще пострада и бирата, но там увеличението ще е само с 4.5 на сто. Информацията е на вестник "Монитор".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.12.2006 г.
0
 
 
Alkoholicite sa tri vida:1-te piqt ot muka;2-te ot radost,a 3-te ot sutrinta!
Patriot_BG_PLD
на 11.12.2006 г.
0
 
 
Към мюсюлманина-ти на нас, акъл не ни давай-глей себе си. Проблема си е наш, ако изобщо може да става дума за проблем-в България се пие съвсем нормално-а тва, че в евросъюза, в голямата си част са задръстеняци и комплексари-хич не трябва да ни пука. Тва, че те не могат да пият, а жените им само могат да мечтаят да си легнат с българин-не е наш проблем. Алкохолишка нация са руснаците-тези по рождение-всеки мъж е алкохолик, а всяка жена проститутка-там, в Русия, имат проблем с алкохола. Ние българите нямаме такъв, освен в случаите, когато свършва. Ракия му е майката, и то домашна. И нека в статията не ми изписват, че си произвеждаме нелегален алкохол-кое му е нелегалното-плодовете, които съм брал в собствената си градина?Захарта, която съм си купил със собствените си пари? Или ракията, която съм сварил в личния ми казан? Тва ли е нелегално? Абе що ви не еба майките!
Aнонимен
на 10.12.2006 г.
0
 
 
Ниските цени на алкохола поддържат управлението на държавата, иначе ще стигнем до революция с този мизерен живот тука!
Aнонимен
на 08.12.2006 г.
Aнонимен
на 08.12.2006 г.
0
 
 
опаа да не се чете последното, то не е написано за тази статия
Aнонимен
на 08.12.2006 г.
0
 
 
Кога ще подгонят всичките тарикати дето се перчат с по 200 км на пътя? Кога ще започнат да правят сериозна проверка, на пиандетата дето карат и на такива "умници" дето си мислят, че правилата за безопасност са за тъпаците? Докога жертви, които могат да бъдат спасени? УЖАС !!!
shitlio
на 08.12.2006 г.
0
 
 
Samo taka, mamka my, iako, taka trebe samo vodka maina, samo vodka, daaaaa. Metal da e!! m/ m/ m/
Aнонимен
на 08.12.2006 г.
Aнонимен
на 05.12.2006 г.
0
 
 
oven ako ne se natrqskal kato kirka da karshi snaga na lubimite pop-folk s elelment na maane zvyci i nqkoi go nastipi bez da iska. Togava..... idi go vish dobro li misli.
MAISTORAT
на 05.12.2006 г.
0
 
 
ZA PIANITE NAGRADA A ZA TEZVITE AREST;KOITO PIE ZLO NE MISLI KAZVAT VSI4KI PO SWETA:NAZDAROVAI
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: