Българите с най-ниски заплати в ЕС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:33 / 26.05.2007
1855
Българите получават най - ниските минимални заплати в сравнение с хората от другите страни - членки на Европейския съюз (ЕС). Това сочи нов доклад на агенция "Европейска фондация за подобряване на условията за живот и труд", цитиран от интернет сайта на европейското списание "Парламент".

"82 евро е минималното месечно възнаграждение в България, което е 18 пъти по - малко от това в Люксембург. Там хората получават най - малко 1503 евро на месец.", се пише в доклада, който изразява притеснение от драстичните разлики в минималните работни заплати в ЕС.

За сметка на това пък България е на десето място по открити нови работни места през първото тримесечие, сочи друг доклад на "Европейска фондация за подобряване на условията за живот и труд". За този период в страната ни са разкрити 2 120 места. Така България изпреварва Испания, Гърция, Италия, Португалия, както и Финландия, Австрия, Дания и Люксембург, които не са създали нови работни позиции. В същото време сериозно изоставаме от Румъния, която е на четвърто място с обявени 17 980 нови места.

Новите страни - членки на ЕС все още изостават значително от 15 стари по отношение на безработицата, сочи още Докладът за условията на работа в ЕС. Нивото на безработица е най - високо в Полша - 14%, следва Словакия с 13%. България пък се нарежда на пето място с около 8 %. Средното равнище на безработицата за ЕС е 9 на сто.

Големи разлики има и в трудовото възнаграждение на мъжете и жените в страните - членки. Докладът подчертава, че повечето от тях все още не покрили един от критериите на стратегията от Лисабон - да осигурят 60 на сто заетост на жените. Изключение в това отношение са само Дания и Швеция, в които този показател е 70%.

В доклада се споменава още, че в цяла Европа има тенденция към нарастване на броя на почасово или временно наетите работници. През последните 12 месеца са се увеличили и хората, подписали договори с фиксирани условия на труд. Информацията е на вестник "Монитор".


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Брокери разкриха къде са най-търсените къщи в момента
Хаос в Народното събрание
Как в Радио "Фокус" звучат AI новини?
За първи път в историята българка покори хималайски гигант
Прокуратурата се самосезира за заканата с убийство към Вероника Д...
Експерт: От трибуната на ООН Румен Радев засегна теми, които вълн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).