Българите употрбяват най-малко мляко в Европа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:09 / 13.10.2005
1121
По свръхтегло и затлъстяване се нареждаме на 5-6 позиция. Тези и други тревожни факти коментира д-р Зоя Шошева, директор дирекция “Здравен контрол”, която заедно с д-р Светлана Михайлова представи РИОКОЗ Пазарджик на провелия се през този месец семинар в Националния център по опазване на общественото здраве.

За първи път специалисти от НЦООЗ и РИОКОЗ в страната анализираха храненето на българите на база получените резултати от мониторинга, проведен през 2004 г. от здравните инспекции.
Допитването, в което участваше и РИОКОЗ Пазарджик, се осъществи с подробни анкетни карти на принципа “от врата до врата” и обхвана произволно избрана част от населението на възраст от 1 до 75 г.
Заключенията на специалистите по хранене се базират на направените констатации: днес българинът консумира едва 40% от количеството кисело мляко, което е приемал преди 15 години; консумацията на месо съответства на ежедневните препоръки, но като цяло е намаляла - докато през 1990 г. е била 100 гр. на човек, през 2003 г. е 60-80 гр. Българинът приема два пъти повече готварска сол /натриев хлорид/. Като причина за това се сочи наднорменото завишаване на количеството сол при производството на хляб и тестени изделия. По показател “мазнини” все още надвишаваме нормата от 30енергийни процента, над допустимите граници е и приемът на наситени мастни киселини /мас и др./ . Недостатъчна е консумацията на плодове, зеленчуци и риба. При среднодневна норма 300-350 гр., през 2004 г. приемът на плодове и зеленчуци при учениците е бил 180-250 гр.
Сред анкетираните българи между 19-60 г. със свръхтегло са 41% от мъжете и 31% от жените, съотношението на затлъстелите в двете групи е 22 на 17%.

Тази тревожна статистика поставя много задачи пред специалистите. За приоритетни се считат подобряване храненето на децата в училищата и детските градини и повишаване информираността на родителите, съвместна работа със специалистите в хранителната търговия и общественото хранене, повишено внимание към рисковите групи/лица с нисък социален статус, бременни, деца, стари хора/ и др.
Тези задачи са част от Националния план за действие по храни и хранене 2005-2010 г., който предвижда стимулиране на производители на качествени, безопасни и здравословни храни.

През 2006 г. РИОКОЗ Пазарджик ще вземе участие в проучване на храненето на кърмачета и малки деца от 0 до 5 г.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Много панелни сгради в големите градове са достигнали своя предел...
Втори самолет с евакуирани българи от Ливан кацна у нас
Известен българин: Изнемогваме! Много скоро ето това ни чака
Знаете ли какво е "инфодемия" и как да се предпазите?
Нова атракция във Велинград, призоваха гражданите да не крадат па...
Вторият самолет за евакуация на българите от Ливан кацна в Бейрут...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).