ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българите употрбяват най-малко мляко в Европа | ||||||
| ||||||
За първи път специалисти от НЦООЗ и РИОКОЗ в страната анализираха храненето на българите на база получените резултати от мониторинга, проведен през 2004 г. от здравните инспекции. Допитването, в което участваше и РИОКОЗ Пазарджик, се осъществи с подробни анкетни карти на принципа “от врата до врата” и обхвана произволно избрана част от населението на възраст от 1 до 75 г. Заключенията на специалистите по хранене се базират на направените констатации: днес българинът консумира едва 40% от количеството кисело мляко, което е приемал преди 15 години; консумацията на месо съответства на ежедневните препоръки, но като цяло е намаляла - докато през 1990 г. е била 100 гр. на човек, през 2003 г. е 60-80 гр. Българинът приема два пъти повече готварска сол /натриев хлорид/. Като причина за това се сочи наднорменото завишаване на количеството сол при производството на хляб и тестени изделия. По показател “мазнини” все още надвишаваме нормата от 30енергийни процента, над допустимите граници е и приемът на наситени мастни киселини /мас и др./ . Недостатъчна е консумацията на плодове, зеленчуци и риба. При среднодневна норма 300-350 гр., през 2004 г. приемът на плодове и зеленчуци при учениците е бил 180-250 гр. Сред анкетираните българи между 19-60 г. със свръхтегло са 41% от мъжете и 31% от жените, съотношението на затлъстелите в двете групи е 22 на 17%. Тази тревожна статистика поставя много задачи пред специалистите. За приоритетни се считат подобряване храненето на децата в училищата и детските градини и повишаване информираността на родителите, съвместна работа със специалистите в хранителната търговия и общественото хранене, повишено внимание към рисковите групи/лица с нисък социален статус, бременни, деца, стари хора/ и др. Тези задачи са част от Националния план за действие по храни и хранене 2005-2010 г., който предвижда стимулиране на производители на качествени, безопасни и здравословни храни. През 2006 г. РИОКОЗ Пазарджик ще вземе участие в проучване на храненето на кърмачета и малки деца от 0 до 5 г. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
анонимен
на 19.10.2005 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Студен душ за клиентите на "УниКредит Булбанк"
22:07 / 18.11.2024
Гаджето на Беба, Велин проговори
15:32 / 18.11.2024
Продават заведение в Пловдив
19:47 / 18.11.2024
Познахте ли главната героиня от "Гунди – Легенда за любовта"
19:44 / 18.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета