Българите все по-малко спестяват

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:33
315
Само 22 процента от българите спестяват. Едва милион и 200 хиляди могат да заделят пари, сочи първото по рода си изследване за спестяванията на българите. Проучването е на "Тренд" по поръчка на Експертен клуб за икономика и политика. Най-много пари за черни дни се отделят за спешни случаи и инциденти, пише БНТ.

Това е първото подобно изследване за спестяванията на българите, проведено сред 810 пълнолетни в периода от 2 до 10 юни. И от него излизат тревожните данни, че 78 на сто нямат никакви заделени пари. Всеки четвърти пък взима и разчита на бързи кредити. Но как изглежда спестяващият българин - мъжете и жените заделят по равно, най-често пари настрана имат хората между 40 и 60 години, тези с висше образование са склонни да заделят по-често средства. Младите - от 18 до 29 години не заделят почти нищо. Запазва се и тенденцията бели пари за черни дни. Българинът спестява най-вече за спешни случаи и инциденти. На второ място са почивките и екскурзиите, почти толкова заделят пари и за ремонти. Почти всеки пети инвестира в техника и автомобил. И тук изводът на икономистите е, че българинът не заделя, за да има и да инвестира, а да си купи нещо или да покрие някаква нужда.

Има и още тревожни данни. Само 37% от спестяващите заделят пари всеки месец и то само до 10 на сто от възнагражденията им.

Макроикономистите отбелязват, че младите хора не спестяват, а обикновено формулата е, че до 10 на сто от дохода е разумна инвестиция в бъдещето за по-младото население. И още - само 6% от тези 1,2 милиона българи спестяват дългосрочно. За да имаме пари настрана пък, се лишаваме най-вече от луксозни придобивки, хранене навън, спорт и почивки. 16 на сто обаче споделят, че не са готови да се лишат от нищо.

Данните показват, че банките остават на първо място и българите държат парите си в тях, макар да знаят, че не печелят така от спестяванията си, а просто ги пазят. Остава явно и жив споменът от 90-те години и затова всеки пети инвестира в чужда валута. На следващо място - 18 на сто, влагат парите си в жилища. Едва 5 на сто пък залагат на инвестиционното злато. Има и един основен извод от това проучване - като че ли данните показват, че нямаме финансова грамотност и инвестираме в такива активи, които са най-зависими от инфлацията. Тя е засегнала парите на 73 на сто от всеки, който е успял да задели пари.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Задържаха двама от най-известните автокрадци у нас
Гаранцията само на хартия, отказват ремонт на техника
Акция в имоти на депутата Джейхан Ибрямов
Тежка катастрофа с джип на "Гранична полиция", двама полицаи са р...
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).