България да построи клиника за заразените деца в Бенгази, иска либийски министър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
18:53 / 28.09.2004
1431
Либия иска от България да построи в Бенгази клиника за лекуване на заразените с вируса на СПИН деца, заяви либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам в интервю за италианския вестник "Стампа". Според него само чрез преговори между семействата на децата и българските власти може да се постигне компромис за нашите медици. Външният министър на Либия казва още, че с този вариант е запознат и американският държавен секретар Колин Пауъл. Според Шалкам той се е договорил с българския си колега Соломон Паси да намерят разрешение на проблема.
В коментар на казаното от Шалкам говорителят на МВнР Гергана Грънчарова каза за БНР: “Съзнавайки трагедията със СПИН-епидемията в Либия и региона България е готова да окаже съдействие за преодоляване на последиците от нея. Не само България, а и цялата международна общност съзнава каква човешка трагедия представлява разширяването на СПИН в Африка и в частност в Либия. Точно затова съществува едно разбиране за един комплексен, включително хуманитарен подход, координиран от ЕС за подпомагане на усилията на либийските власти при справянето им с този проблем. Вече конкретните варианти, чрез които ще се установи едно такова подпомагане ще се обсъждат. При всяко едно положени възможни начини за изграждане на болница там и поемане на деца заразени със СПИН за лечение в отделните държави-членки и съдействие по различни начини за социалното интегриране на тези заразени деца и техните семейства, България отдавна заяви, че тя също осъзнавайки голямата трагедия в Либия ще участва в рамките на своите възможности в едно такова подпомагане."

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Задържаха двама от най-известните автокрадци у нас
Гаранцията само на хартия, отказват ремонт на техника
Акция в имоти на депутата Джейхан Ибрямов
Тежка катастрофа с джип на "Гранична полиция", двама полицаи са р...
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).