България е сред държавите, в които се очаква "вълна от пенсионирани учители"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:54 / 10.09.2024
1864
България е сред държавите, в които се очаква “вълна от пенсионирани учители". Това заяви Виктория Кис от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество в областта на образованието (ОИСР), която от Париж представи дела за България в доклада от глобалното изследване “Поглед върху образованието" 2024. Причината според нея е, че младите учители все още са малко в повечето от страните от ОИСР. “Учителските заплати са ниски, но са близки до минималните в Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Латвия", сравни тя и уточни: “В същото време преподават по-малко, в сравнение с колегите си от тези държави, с изключение на предучилищните групи".

“Необходими са допълнителни мерки, за да може учителската професия да стане привлекателна", препоръча от своя страна Матиас Корман от ОИСР. Той посочи, че 1/3 от страните дават някакви надбавки за учителите, които преподават в отдалечени училища. “Стремежът е да се дават стимули за привличане на повече учители и съответно да се включат в реформите, планирането и политики за подобряване квалификацията на учителите. Това, което се търси на пазара, трябва да се предостави от училището", посочи той. Данните са за само 19% от лицата между 19 и 24-годишна възраст в ОИСР, които отговарят на изискванията на пазара на труда в търсенето на учители.

В доклада се посочва още, че в България 80% от 3-годишните са включени в образование в ранна детска възраст. Това ни поставя сред държавите, които понижават възрастта за начало на задължителното образование. Отчетен е и спад на младите хора без завършен гимназиален образователен етап у нас.

“Въпреки това, намирането на работа се оказва по-трудно за хората без завършен втори етап. Делът на заетостта им е под 50%. Средните им доходи са със 75% по-малки от тези, които имат образование", посочиха още от ОИСР.

Данните за страната ни сочат още сравнително големи инвестиции в образованието. Причина са малкото училища, както и ниският брой на много големи училищни сгради.

Това е вторият годишен доклад, в който България е включена като страна-кандидат за членство в ОИСР.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бимбалов: Истината е, че Джокович не си поръча чалга заради себе ...
Пловдивски лекари се борят за живота на бебе, след като майка му ...
Разкостиха Бебо Халваджиян
Шофьори зареждат гориво само в следобедните часове и така пестят
Експерт коментира платежните системи след приемането на еврото
Лена Бориславова: колегите от РСМ по вътрешнополитически причини ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).