ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България е сред лидерите в етикетирането на бирата | ||||||
| ||||||
На церемонията по подписването еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, заяви: "Възползвам се от възможността да ви поздравя за ангажиментите ви към етикирането на пивото. Бих искал също да ви насърча да продължите да бъдете пионери по този въпрос в по-широкия алкохолен сектор. Потребителите имат право да знаят повече за това, което съдържат напитките им и как се отразява то върху здравето им. Те искат информацията да е ясна и прозрачна – непрекъснато получаваме това послание по време на работата си в сферата на общественото здравеопазване и безопасността на храните“. Подчертан беше и фактът, че вече четири години членовете на Пивоварите на Европа доброволно изписват съставките и енергийната стойност на етикетите на продукцията си в съответствие с Регламент 1169/2011. С днешна дата в Европейския съюз 2 от всеки 3 бири вече имат информация за калориите, а 4 от всеки 5 бири – за съставките. В същото време България е сред първенците в изпълнението на този доброволен ангажимент на бранша, като приблизително 98% от произвежданото в страната пиво вече има върху етикетите си тази информация. Меморандумът за разбирателство и Brewers’ Ambition 2022 бяха подписани от 37 организации, включително 25 национални асоциации на пивоварите. На събитието бяха представени стотици различни марки бира от цяла Европа, включително и от България, които показват доброволното прилагане на изискванията за етикиране. Това демонстрира мащаба на ангажимента и все по-голямото разнообразие в бирения сектор на стария континент, който вече включва над 9500 пивоварни. Най-общо една европейска лагер бира тип Пилзен има 90 – 92% вода, 4,2% алкохол, 2,9% въглехидрати, 0,3% белтък и 0% мазнини. Благодарение на естествените си съставки пивото съдържа и 0,2% фибри, 1000 микрограма/л. фенолни антиоксиданти, витамини и минерали. В една бутилка от 0.5 литра бира усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза витамини В комплекс. В 100 ml бира има 42 кcal. Според изпълнителния директор на Съюза на пивоварите в България, Ивана Радомирова: “За пивоварния сектор е голяма чест и в същото време отговорност, че еврокомисарят по здравеопазването Андрюкайтис официално подписа Меморандума за разбирателство и Brewers’ Ambition 2022. На събитието присъства и генералният секретар на една от най-големите антиалкохолни организации – Европейския алианс за алкохолни политики EUROCARE, което показва, че усилията на пивоварния бранш имат позитивен ефект както за по-доброто информиране на потребителите, така и за намаляване на злоупотребата с алкохол.“ В рамките на събитието, генералният секретар на Пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон коментира, че в ЕС има спад на употребата на алкохол като цяло. Конкретно за пивото, той заяви, че през последните пет -шест години консумацията на бира в Европа се стабилизира и дори леко се повиши за последните две години. В същото време безалкохолната бира вече има сериозен дял в общия обем на бирения пазар, което се очертава и като трайна тенденция. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Николай Славеев: 19 прекрасни години заедно!
14:32 / 26.11.2024
Земетресение в България
11:06 / 26.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
12:59 / 27.11.2024
ECMWF предвижда 100 сантиметра сняг този уикенд
15:56 / 26.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета