ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България има готовност да се присъедини към Европол още в началото на членството си в ЕС на 1 януари догодина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:25 / 14.12.2006Коментари (0)1031
Приключи срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи в Брюксел. Представителите на МВР осъществяват много интензивна и напрегната международна програма, която цели пълнокръвното участие на България в Съвета за правосъдие и вътрешни работи и в общата зона за сигурност в Европа.

България има готовност да се присъедини към Европол още в началото на членството си в ЕС на 1 януари догодина, а не по-късно, каквато е практиката с 10-те нови държави членки на съюза. България отговаря на изискванията за това, посочи министър Румен Петков. Въпросът е бил обсъждан на поредната среща на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи, която се състоя в Брюксел. Очаква се през първото тримесечие на следващата година да стартира новата организация на работа на Европол. Приоритети ще бъдат оперативните възможности на организацията в борбата с организираната и трансграничната престъпност и за предотвратяване на тежки престъпления, като основната концентрация на усилията ще е към западните Балкани.

Според министър Петков България може да бъде лидер в този процес заради обмена на информация, с който разполага и заради координацията на определени дейности в тази област, с които вече сме допринесли не малко. Това изцяло се покрива и с приоритетите на вътрешното министерство за следващата година, сред които ще бъде именно организираната и трансграничната престъпност и предотвратяването на тежките престъпления, допълни министър Петков.

В рамките на форума в Брюксел вътрешният министър проведе среща с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар, отговарящ за правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини, на когото е дал актуална информация за извършената работа по глава Правосъдие и вътрешни работи и постигнатия напредък от последния мониторингов доклад в навечерието на пълноправното ни членство в ЕС. Българската страна е получила уверенията на еврокомисаря за подкрепа на посоката, в която се движим.

Министър Петков се срещна и разговаря с колегите си от Испания и Италия, които приеха поканата да посетят страната ни на 16 и 19 декември. Тези две предстоящи посещения са ярък израз на подкрепата за усилията, които полагаме и оценка за резултатите, които българското вътрешно министерство постига.

По време на визитата в Брюксел министър Петков разговаря и с министъра на вътрешните работи на Португалия Антониу Коща. Срещата е за първи път в новата история на България. За нас това е изключително важна среща поради факта, че Португалия ще участва активно във формирането на дневния ред и политиката на Съвета на правосъдието и вътрешните работи през следващата година и половина и поема председателството на Европейския съюз през второто полугодие на 2007 година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лига Европа 2024/2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: