България има готовност да се присъедини към Европол още в началото на членството си в ЕС на 1 януари догодина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:25 / 14.12.2006
1032
Приключи срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи в Брюксел. Представителите на МВР осъществяват много интензивна и напрегната международна програма, която цели пълнокръвното участие на България в Съвета за правосъдие и вътрешни работи и в общата зона за сигурност в Европа.

България има готовност да се присъедини към Европол още в началото на членството си в ЕС на 1 януари догодина, а не по-късно, каквато е практиката с 10-те нови държави членки на съюза. България отговаря на изискванията за това, посочи министър Румен Петков. Въпросът е бил обсъждан на поредната среща на Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи, която се състоя в Брюксел. Очаква се през първото тримесечие на следващата година да стартира новата организация на работа на Европол. Приоритети ще бъдат оперативните възможности на организацията в борбата с организираната и трансграничната престъпност и за предотвратяване на тежки престъпления, като основната концентрация на усилията ще е към западните Балкани.

Според министър Петков България може да бъде лидер в този процес заради обмена на информация, с който разполага и заради координацията на определени дейности в тази област, с които вече сме допринесли не малко. Това изцяло се покрива и с приоритетите на вътрешното министерство за следващата година, сред които ще бъде именно организираната и трансграничната престъпност и предотвратяването на тежките престъпления, допълни министър Петков.

В рамките на форума в Брюксел вътрешният министър проведе среща с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар, отговарящ за правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини, на когото е дал актуална информация за извършената работа по глава Правосъдие и вътрешни работи и постигнатия напредък от последния мониторингов доклад в навечерието на пълноправното ни членство в ЕС. Българската страна е получила уверенията на еврокомисаря за подкрепа на посоката, в която се движим.

Министър Петков се срещна и разговаря с колегите си от Испания и Италия, които приеха поканата да посетят страната ни на 16 и 19 декември. Тези две предстоящи посещения са ярък израз на подкрепата за усилията, които полагаме и оценка за резултатите, които българското вътрешно министерство постига.

По време на визитата в Брюксел министър Петков разговаря и с министъра на вътрешните работи на Португалия Антониу Коща. Срещата е за първи път в новата история на България. За нас това е изключително важна среща поради факта, че Португалия ще участва активно във формирането на дневния ред и политиката на Съвета на правосъдието и вътрешните работи през следващата година и половина и поема председателството на Европейския съюз през второто полугодие на 2007 година.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Почина голям преводач, редактор и полиглот
Ето какви са средните заплати в "Български пощи"
Започва предизборната кампания
Последният петък от септември - като първия от август
Лена Бориславова: Това не е нормално!
Цирк в парламента: Депутатите останаха на тъмно и запяха национал...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).