ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България иска равни права с Литва и Словакия при финансовите компенсации на ЕС за ядрените ни мощности
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:08 / 17.12.2005Коментари (0)1233
©
България настоява след 2009 г. да получи допълнителна финансова подкрепа за извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй". Тази позиция защити активно министър-председателят Сергей Станишев в хода на поредицата от двустранни срещи в Брюксел, сред които с испанския си колега Хосе Луис Родригес Сапатеро и с британския външен министър Джак Стро. Разговорите се провеждат в рамките на срещата на върха на ЕС, посветена на бъдещата финансова рамка на Съюза.


Искането за допълнителни средства е продиктувано от факта, че последното предложение на британското председателство предвижда подобна подкрепа за Литва и Словакия, чиито ядрени централи също са в процес на извеждане от експлоатация. Аргументирахме нашето искане с подробна сравнителна характеристика на загубите на трите държави и на компенсациите, които получават, заяви пред българските журналисти в Брюксел Сергей Станишев и допълни, че нашата страна ще настоява за равноправно третиране и разчита интересите ни да бъдат взети предвид.

Текст, съдържащ българската позиция по този въпрос, беше разпространен сред всички делегации на страните-членки.

Българската делегация настоява в заключенията на Европейския съвет да бъде записан и текст за отношенията между ЕС и Либия, който да отчита и казуса с осъдените на смърт български медицински сестри.

Министър-председателят Сергей Станишев благодари на испанския премиер за ратификацията на присъединителния ни договор и го запозна с последните действия, предприети от правителството по подготовката за членство. Испания твърдо подкрепя присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г., увери Хосе Луис Родригес Сапатеро.

Държах да информирам комисаря Оли Рен за извършеното от нас в последните месеци след публикуването на доклада на ЕК, каза Сергей Станишев по повод проведената снощи среща на четири очи с еврокомисаря по разширяването. Българският премиер е изложил подробно постигнатите конкретни резултати на отделните министерства по Плана за действие и е акцентирал върху работата на МВР в борбата с организираната престъпност. Еврокомисарят Рен е бил запознат и с решението на управляващата коалиция до края на месеца поправките в Конституцията, отнасящи се до функционирането на съдебната система, да бъдат внесени в Народното събрание. Възнамерявам и занапред да информирам лично Оли Рен за постигнатото в подготовката ни за членство, изтъкна премиерът Сергей Станишев.

Продължава участието на премиера Сергей Станишев в заседанията на Срещата на върха на ЕС.

В състава на ръководената от министър-председателя делегация са включени вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, началникът на Кабинета на премиера Филип Боков, посланик Станислав Даскалов, началникът на Политическия кабинет на министъра на външните работи Райко Райчев, секретарят на президента Павлина Попова, директорът на Правителствената информационна служба Таня Генева, директорът на Дирекция Европейска интеграция в МС Зинаида Велева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електронно таксуване в градския транспорт
Шахматни състезания
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха певицата Диона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: