България може на 1 юли да осъмне без хляб за 2 500 000 души

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:33 / 27.06.2024
5302
"От 1 юли влиза в сила законодателната мярка, свързана с 15% таван на надценката на хляба, която ще доведе до абсолютна катастрофа по веригата производител – дистрибутор – търговец. Хлябовете бял, типов и "Добруджа“, които са обект на тази мярка, ще изчезнат от търговската мрежа, тъй като, ако се спази законодателното изискване, търговците трябва да работят на загуба и ще коригират и лимитират своите заявки, така че постфактум това ще доведе до фалити при хлебопроизводителите, които произвеждат тези три основни вида хляб“.

Това каза по Националното радио Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България.

В края на април Народното събрание неочаквано прие таван от 15% за надценката на хляба до края на 2024 г., както и удължаване на нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното до края на годината. В противен случай ставката трябваше да се вдигне на 20% от 1 юли.

"Нашият апел е веднага да бъде отменено това законодателно решение, за да не се нарушава свободният  пазар и законите на конкуренцията, и на пазара да присъстват основните видове от така наречения масов хляб, каквито са бял, типов и "Добруджа“.

Никой не ни дава информация как ще се предлага тази методология. Никой не ни дава информация има ли методология и каква е тя, как са дефинирани хлябовете – по съдържание, по име или по нещо друго, така че неяснотата е огромна, обаче първи юли е след няколко дни. Затова обръщаме внимание, че България може на Първи юли 2024-та година да осъмне без хляб за население от 2 и половина милиона души.

Цената на най-масово потребяваните продукти с това наименование е различна за всеки търговец. Надценката зависи от производителя и договорните му отношения с всеки един търговец поотделно. Този тип информация не се коментира. Тя касае само два субекта – търговец и производител. Законът за защита на конкуренцията не позволява събирането на такава чувствителна информация.

Виж коментарите (1)

Още по темата (419):
30.06.2024 Цените на зеленчуците тръгнаха нагоре
25.06.2024 Търговци може да преустановят да предлагат три вида от най-масовия хляб у
нас
24.06.2024 Експерт: Украинските яйца са много по-евтини от нашите
22.06.2024 Търговец и производител от борсата в Първенец: Миналата година този домат го давах за 5 лева, а сега за 2.50
18.06.2024 Директорът на борсата в Първенец: Ще има проблем с пипера, цените на черешите са високи, защото няма работници
18.06.2024 Най-скъп е хубавият розов домат
Още новини от Национални новини:
Шофьор е в болница в Пловдив, след като се преобърна с автомобила...
Обявиха червен код за половин България!
Депутати от "Величие" са заплашвали един от основателите на парти...
Вижте какво ни чака в следващите часове
Пиян сотаджия замесен в ПТП с пловдивски Dodge в Слънчев бряг
Задържаха българка, издирвана за трафик на бебета в Гърция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).