България "остарява" с още 50 години, създадени сме 632-ра

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
10:22 / 02.12.2012
2463
След 20 г. в учебниците по история ще пише, че България е създадена през 632 г. от кан Кубрат, заяви проф.Божидар Димитров по време на лекция в СОУ "Св.св.Кирил и Методий" в граничния град Брегово днес. Тогава Кубрат създава България, която продължава да съществува без прекъсване, а през 681 г. Аспарух само я разширява на юг от Дунав.

Това вече е доказано, но за да влезе една научна истина в учебниците трябва да минат 20 г., каза проф.Димитров.

Той изнесе лекция за кан Кубрат и занесе копие на негов пръстен за музея на училището, както и икона на патроните на училището, която бе поставена в училищния параклис. Поводът за гостуването му по покана на директорката Илияна Кръстева бе тържественото отбелязване на стогодишнината от откриването на съкровището от Малая Перешчепина.

Копието от пръстена се нарежда в музея до шепа от пръстта от гроба на Кубрат, която миналата година бе подарена на училището от величкия епископ Сионий.

Директорът на Националния исторически музей остана изключително впечатлен от училището, в което има многобройни кътове, посветени на българската история


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Есен ли? Нищо подобно не се задава на хоризонта!
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Отиде си голям български художник
Чуждестранен инвеститор се изтегля от България, стотици остават б...
Мирослав Ненков: На 27 октомври искам да видя как лъвовете излиза...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).