ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България остава в сивия списък
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:31 / 30.06.2024Коментари (0)912
© Plovdiv24.bg
България бе оставена в т. нар. "сив“ списък за пране на пари на междуправителствената Специална група за финансови действия (FATF). Страната бе вкарана в него през октомври 2023 г., а по същество включването в списъка показва, че за тези страни трябва да има засилен контрол заради твърде високо ниво на пране на пари. Всички държави, част от списъка, обаче работят с Групата за отстраняване на пропуските си.

Според организацията държавите в "сивия“ списък страдат от "стратегически недостатъци“ в усилията си за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма.

България и Хърватия са единствените две страни членки на Европейския съюз, част от списъка, припомня economic. Хърватия обаче влезе в него през юни 2023 г., след като вече бе станала част от еврозоната. България все още не отговаря на критериите за еврозоната и в публикувания конвергентен доклад от Европейската централна банка (ЕЦБ) преди броени дни тя обърна специално внимание на влизането на България в списъка, като насърчава страната

да ускори усилията си за изпълнение на елементите на плана за действие“.

Така въпреки че на теория инфлацията изглежда единствената пречка пред влизането в еврозоната, ЕЦБ на практика даде знак, че участието в списъка за нея представлява проблем.

В своя доклад FATF отбелязва, че България трябва да продължи да работи по изпълнението на своя план за действие за преодоляване на стратегическите си недостатъци, включително чрез отстраняване на пропуските в него, осъществяване на надзор върху оператори на парични преводи, обменни бюра и брокери на недвижими имоти, подобряване на разследванията и съдебните преследвания за корупция в големи мащаби и организирана престъпност, идентифициране на най-уязвимите към злоупотреба с финансиране на тероризма организации с нестопанска цел.

Към списъка се присъединява и Монако.

Турция излиза от списъка

В същото време Турция, която попадна в "сивия списък“ през октомври 2021 г., е извадена от него. FATF отчита "значителен напредък“ като отделяне на повече ресурси за надзор на спазването на изискванията за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма от високо рискови сектори и увеличаване проверките на място; прилагане на санкции за нарушения – по-специално за нерегистрирани услуги за парични преводи и обменни бюра и във връзка с изискванията за точна и актуална информация за действителните собственици; засилване на използването на финансово разузнаване; предприемане на по-сложни разследвания и наказателни преследвания за пране на пари; определяне на ясни отговорности и измерими цели и показатели за ефективността за органите, отговорни за възстановяване на активи от престъпна дейност и преследване на случаи на финансиране на тероризъм и използване на статистически данни за актуализиране на оценките на риска; провеждане на повече финансови разследвания в случаи на тероризъм, приоритизиране на разследванията за тероризъм и съдебните преследвания, свързани с групи, посочени от ООН, и гарантиране, че разследванията за тероризъм се разширяват, за да се идентифицират мрежи за финансиране и подкрепа.

Анкара се надява стъпката да увеличи капиталовите потоци към Турция и да укрепи доверието на международните инвеститори във финансовата ѝ система.

За FATF

Организацията е създадена по инициатива на Г-7 в края на 1989 г. със задачата да оказва въздействие върху отделните държави да се борят срещу прането на пари.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Рокади в ДПС
50-ото Народно събрание
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: