България последна в EC по нова класация: Имаме най-висок социален риск

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
22:57 / 31.10.2023
1012
България е държавата в ЕС с най-висок социален риск. Тя се оказва на 59-о място сред 185 държави по света, класирани в индекса Social Resilience Index, който се изготвя всяка година от Allianz Trade. Пред нас са Румъния и Сърбия, както и Беларус и Казахстан. Социално най-стабилна държава за поредна година е Дания, следвана от Финландия и Швейцария.

Индексът се изчислява по 12 параметъра. Те включват ръст на БВП на глава от населението, неравенство в доходите, публични социални разходи и защита, политическа стабилност, доверие в правителството. Честите избори например снижават оценката, също така обезценката на местната валута и високата инфлация.

В доклада се отбелязва, че стабилността се влошава в глобален мащаб и разликите в нивото на социален риск между развитите и развиващите се икономики се задълбочават. Основните причина са ръстът на цените на храни и горива, както и намалената възможност за намиране на добре платена работа.

Като потенциален фактор за увеличаване на социалното напрежение и риск в световен мащаб експертите на Allianz Trade идентифицират предстоящите избори в огромен брой държави през 2024 година. Друга предпоставка за увеличаване на социалното напрежение било развитието на изкуствения интелект, което можело да доведе до загуба на голям брой работни места, пише 24 часа.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Българка от плаж в Гърция: Потвърждавам новината за увеличението ...
Днес ви е било топло? По-добре вижте какво предстои от утре
Георги Георгиев към ПП-ДБ: Колеги, то няма управляващи, на кого щ...
Патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред прав...
Джевдет Чакъров: Очаквайте хода на Ахмед Доган
Убийството в Слънчев бряг заради жена: Един само видя, че Цецо къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).