ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България ще получи над 6 млрд. евро за периода 2007-2013 г. от ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:41 / 11.01.2006Коментари (1)1043
Европейската комисия има интерес България да се присъедини към ЕС при най-добри условия и в най-бърз срок – през януари 2007 г. Това заяви пред министъра на финансите Пламен Орешарски генералният директор на дирекция „Регионална политика” на ЕК Жан-Шарл Лек. На срещата бе разгледано постигнатото досега по глава 21 „Регионална политика и координация на структурните инструменти”, както и политиката, която ще провежда България в периода 2007-2013 г.

На срещата стана ясно още, че в бюджета на Общността, от присъединяването ни до 2013 г., за страната ни са предвидени над 6 млрд. евро. Жан-Шарл Лек посочи, че средствата се предоставят при ясни условия и страната ни трябва максимално да се възползва, за да докаже, че е готова да отговори на тези условия. По този начин България ще покаже, че провежда кохезионна политика, отговаряща на изискванията на ЕС, посочи той.

Министър Орешарски заяви, че е важен не само размерът на средствата, но и степента на усвояване. Той увери госта си, че българското правителство ще положи максимални усилия за ефективното им усвояване. Директорът на генерална дирекция „Регионална политика” обърна внимание и на необходимия административен капацитет за усвояване на средствата от фондовете на ЕС. Той поздрави българското правителство за напредъка в тази област, като препоръча да се продължи с реформата. Финансовият министър подчерта, че се работи не само на централно, но и на местно ниво и посочи прехвърлянето на ресурси от централно към местно ниво и засилването процеса на фискална децентрализация.

Жан-Шарл Лек определи като правилно решението в Министерството на финансите да бъде създадено централното звено, което отговаря за средствата и финансирането от европейските фондове. Той посочи като успешен пример в това отношение практиката на Испания и Ирландия.

По отношение на системата за обществените поръчки генералният директор на дирекция „Регионална политика” насърчи свършеното до момента, като препоръча още усилия за създаването на нужната система за ефективно и прозрачно усвояване на средствата от ЕС чрез тръжни процедури. Министърът на финансите изтъкна, че българското законодателство за обществените поръчки в голяма степен е съобразено с директивите на Общността. Пламен Орешарски каза още, че с ускорени темпове ще се следва стратегията за преструктуриране на държавния финансов контрол, и подчерта, че правителството вече е приело три нови проекта на закони за осъществяване на вътрешен одит, за финансовото управление и за държавната инспекция, като предстои одобряването им от НС. Финансовият министър допълни, че е предложено най-добрите финансови ревизори да поемат вътрешния одит по отделните министерства и звена. Той посочи още, че вече са изградени структурите за управление на средствата от ЕС, а именно - централното координационно звено в МФ, сертифициращият и разплащателният орган.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
ДС аматьор
на 11.01.2006 г.
0
 
 
"Министър Орешарски заяви, че е важен не само размерът на средствата, но и степента на усвояване"-Да се чете ПРИСВОЯВАНЕ!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електронно таксуване в градския транспорт
Шахматни състезания
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха певицата Диона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: