България в челната тройка по качество на най-скъпата подправка на планетата

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
13:56 / 20.10.2024
2080
Шафранът е една от най-скъпите подправки в света. Оказва се, че все повече български семейства произвеждат качествен шафран, даже след изследвания във френска лаборатория шафранът произведен на наша територия заема почетното трето място.

В първите студени дни на есента от земята се показват малки лилави минзухари, а в сърцето им - червени тичинки. Хиляди цветове от полята на древна Персия и днешен Иран към Западна Европа, Родопите и софийските полета. И с всяко навеждане, още един милиграм от най-скъпата подправка в света - шафрана.

Наричат го "червеното злато“ на Европа, а оказва се – и на България.

Семейството на Ани и Людмил отглежда малко шафранено поле от няколко години. Често запарват билков чай и са сигурни в лечебните свойства на подправката.

Разказват, че климатът и почвите в България са много подходящи и постигат първо качество шафран почти с лекота.

След изследване във френска лаборатория, произведеният в България шафран се нарежда на трето място в света по качество. Затова и проф. Нидал Шабан, Институт по генетика и  физиологията на растенията към БАН, заедно с учени от Ливан решава да работи в посока удължаване вегетационния период на продукта.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Загубихме Радослав (Славчо) Спасов
Собственик на автосервиз: Летните гуми имат повече полиестер, пре...
Влак блъсна и уби мъж
Бойко Борисов с ултиматум: Ако не направим правителство, повече а...
Земетресение бе отчетено в България
Обявиха каква ще бъде прогнозата за времето до края на следващата...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).