ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България в челната тройка по качество на най-скъпата подправка на планетата | ||||||
| ||||||
В първите студени дни на есента от земята се показват малки лилави минзухари, а в сърцето им - червени тичинки. Хиляди цветове от полята на древна Персия и днешен Иран към Западна Европа, Родопите и софийските полета. И с всяко навеждане, още един милиграм от най-скъпата подправка в света - шафрана. Наричат го "червеното злато“ на Европа, а оказва се – и на България. Семейството на Ани и Людмил отглежда малко шафранено поле от няколко години. Често запарват билков чай и са сигурни в лечебните свойства на подправката. Разказват, че климатът и почвите в България са много подходящи и постигат първо качество шафран почти с лекота. След изследване във френска лаборатория, произведеният в България шафран се нарежда на трето място в света по качество. Затова и проф. Нидал Шабан, Институт по генетика и физиологията на растенията към БАН, заедно с учени от Ливан решава да работи в посока удължаване вегетационния период на продукта. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Предупредиха лошо собственика на лъскав черен "Мерцедес" в Пловдив
14:24 / 20.11.2024
Синоптик: До минус 19 градуса този уикенд, ще натрупа сняг
13:04 / 21.11.2024
Алекс Раева: Преживяхме много мъка с теб последните години
20:22 / 19.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета