Българка: Такъв хляб вече няма и няма да има! Беше истински, а контролът - жесток!
Българка сподели защо днешният хляб няма нищо общо на вкус с този, произвеждан преди повече от 30 години:
"Работила съм в най-голямото предприятие у нас преди 1989 г. - "Хлебна и сладкарска промишленост" Варна. Не може вече да се произвежда такъв хляб, защото брашното сега се прави от други сортове зърнени култури, хибридни, за по-висок добив. Освен това и използваната мая е друга.
А тези, които казват, че е по-добре, че вече няма такъв хляб, им е простено, защото те никога не са го вкусвали. Тогава хлябът се правеше от брашно, вода, мая и сол. Само когато се налагаше да се използва брашно от недобре изсъхнало зърно с нисък глутен, се искаше разрешение от министерството за добавяне на подобрители - масло и захар.
Разрешението се даваше много трудно и за кратък период. ХЕИ контролираше производството ежедневно, а заводската лаборатория работеше 24 часа 7 дни и контролът бе жесток, относно качеството на хляба и спазването на отрасловите нормални и утвърдените национални рецептурници. Сега гова е невъзможно, защото всеки може да си направи пекарна и както си иска да прави хляб, да си измисля рецепти и да влага каквото си иска в него.
Затова влаганите оцветители, маргарин, витамини, аскорбин, подсладител, голямото количество жива мая и други подобрители са опасни за хора с различни заболявания, водят до алергии и увеличаване на теглото. Аз самата получих алергия към живата мая и вече си правя сама хляба със суха мая или квас".