ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българската православна църква избира нов патриарх
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:20 / 30.06.2024Коментари (0)934
©
Четвъртият патриарх на България ще бъде избран тази неделя измежду тримата кандидати - Врачанския митрополит Григорий, Видинския - Даниил, и Ловчанския - Гавриил.

 

Тримата претенденти бяха излъчени след напрегнато заседание на Светия синод на 20 юни, продължило 8 часа. Деветима митрополити отговаряха на условието за бялото було - възраст над 50 г., да са управлявали епархията над 5 г. и да се отличават “с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред". Единствен при първото гласуване бе избран Григорий, получил 11 гласа. 32 последващи тура бяха нужни, за да бъде посочен Даниил, а 42 - Гавриил, и двамата събрали по 9 гласа.

Тази неделя обаче още в ранния следобед новият глава на православната ни църква ще бъде интронизиран - малко над 100 дни, след като тя осиротя. Патриарх Неофит почина на 13 март.

За възвестяването на новия предстоятел на БПЦ у нас пристигна вселенският патриарх Вартоломей. Той ще участва и в панихидата за Дядо Неофит в митрополитския храм "Света Неделя", в чието преддверие бе погребан третият патриарх на България.

Над 140 делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор ще решат кой от тримата кандидати, чийто избор бе определен като изненадващ, е достоен да е новият предстоятел на БПЦ. В събора участват всички митрополити и епископи и по петима представители на всяка епархия - миряни и свещеници, само софийската има двойна квота. Включени са и по един представител на ставропигиалните манастири (Рилски, Бачковски и Троянски) и по двама от останалите манастири във всяка епархия.

За избор на новия патриарх са нужни 2/3 от гласовете на присъстващите

 

Вотът е таен. Ако никой не събере нужните гласове при първия тур, двамата с най-много гласове отиват на балотаж. При равен вот на втория тур е предвиден и трети.

54-годишният Григорий бе игумен на Троянския манастир в периода 2011 - 2014 г. Веднага след това бе назначен за викарий на патриарх Неофит. А през март 2017 г. бе избран за Врачански митрополит след смъртта на Калиник. След кончината на патриарх Неофит Григорий Врачански бе определен за временен ръководител на БПЦ.

Ловчанският митрополит Гавриил е най-възрастният от тримата. 74-годишният владика бе сочен неофициално като един от основните кандидати още преди заседанието на Синода. Бе издигнат и през 2013 г., когато патриарх стана Неофит. Дядо Гавриил ръководи културно-просветния отдел на Синода и организира благотворителни търгове, в които деца рисуват за деца - творбите на малките художници се продават, а парите се даряват на онкоболни. Бори се и за идеята в училище да се изучава религия.

Гавриил е специализирал богословие в Московската духовна академия и е възведен в архимандритско достойнство от Минския и Белоруски митрополит Филарет. От 1986 г. до 1991 г. е за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, често е сочен като защитник на проруски позиции.

В края на 2022 г. - няколко месеца след началото на войната в Украйна и след като Москва обяви България за неприятелска държава, той участва в литургия в Руската цъква в София, на която бе и посланик Митрофанова.

52-годишният Видински митрополит Даниил пък е роден в Смолян. Завършил е Богословския факултет и е подстриган за монах от Неврокопския митрополит Натанаил, чийто викарий става по-късно. А от 2010 до 2018 г. е викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Самият той става митрополит през 2018 г.

Очаква се изборът да бъде обявен малко след 14 ч. Синодът е длъжен да съобщи името на новия патриарх на предстоятелите на Поместните православни църкви, президента, председателя на Народното събрание, премиера и гражданите.

Интронизацията и лития от Синодалната палата до “Св. Александър Невски" започват в 15 часа. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията, като държавният глава ще произнесе кратко слово, съобщиха от "Дондуков" 2.

Вчера в "Александър Невски" пристигнаха мощите светия патриарх Евтимий Търновски, донесени от игумен на Троянския и на Бачковския манастири Сионий. Решението на Синода бе те да се донесат за интронизацията и да се поставят до чудотворната икона на Майката Божия - "Достойно есть", като по този начин новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

В 18 ч пред патриаршеската катедрала ще има и военен церемониал. Ще има специално обособени места за всички, които желаят да наблюдават церемонията

В неделя обаче “Св. Ал. Невски" няма да бъде достъпна за граждани. А в понеделник в нея новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си литургия, като едновременно с това храмът ще ъде отворен за поклонение на всички желаещи пред светите мощи на патриарх Евтимий, информира "24 часа".


Още по темата: общо новини по темата: 47
01.07.2024 »
01.07.2024 »
01.07.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
50-ото Народно събрание
Лято 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: