Българската православна църква избира нов патриарх

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
07:20 / 30.06.2024
1190
Четвъртият патриарх на България ще бъде избран тази неделя измежду тримата кандидати - Врачанския митрополит Григорий, Видинския - Даниил, и Ловчанския - Гавриил.

 

Тримата претенденти бяха излъчени след напрегнато заседание на Светия синод на 20 юни, продължило 8 часа. Деветима митрополити отговаряха на условието за бялото було - възраст над 50 г., да са управлявали епархията над 5 г. и да се отличават “с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред". Единствен при първото гласуване бе избран Григорий, получил 11 гласа. 32 последващи тура бяха нужни, за да бъде посочен Даниил, а 42 - Гавриил, и двамата събрали по 9 гласа.

Тази неделя обаче още в ранния следобед новият глава на православната ни църква ще бъде интронизиран - малко над 100 дни, след като тя осиротя. Патриарх Неофит почина на 13 март.

За възвестяването на новия предстоятел на БПЦ у нас пристигна вселенският патриарх Вартоломей. Той ще участва и в панихидата за Дядо Неофит в митрополитския храм "Света Неделя", в чието преддверие бе погребан третият патриарх на България.

Над 140 делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор ще решат кой от тримата кандидати, чийто избор бе определен като изненадващ, е достоен да е новият предстоятел на БПЦ. В събора участват всички митрополити и епископи и по петима представители на всяка епархия - миряни и свещеници, само софийската има двойна квота. Включени са и по един представител на ставропигиалните манастири (Рилски, Бачковски и Троянски) и по двама от останалите манастири във всяка епархия.

За избор на новия патриарх са нужни 2/3 от гласовете на присъстващите

 

Вотът е таен. Ако никой не събере нужните гласове при първия тур, двамата с най-много гласове отиват на балотаж. При равен вот на втория тур е предвиден и трети.

54-годишният Григорий бе игумен на Троянския манастир в периода 2011 - 2014 г. Веднага след това бе назначен за викарий на патриарх Неофит. А през март 2017 г. бе избран за Врачански митрополит след смъртта на Калиник. След кончината на патриарх Неофит Григорий Врачански бе определен за временен ръководител на БПЦ.

Ловчанският митрополит Гавриил е най-възрастният от тримата. 74-годишният владика бе сочен неофициално като един от основните кандидати още преди заседанието на Синода. Бе издигнат и през 2013 г., когато патриарх стана Неофит. Дядо Гавриил ръководи културно-просветния отдел на Синода и организира благотворителни търгове, в които деца рисуват за деца - творбите на малките художници се продават, а парите се даряват на онкоболни. Бори се и за идеята в училище да се изучава религия.

Гавриил е специализирал богословие в Московската духовна академия и е възведен в архимандритско достойнство от Минския и Белоруски митрополит Филарет. От 1986 г. до 1991 г. е за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, често е сочен като защитник на проруски позиции.

В края на 2022 г. - няколко месеца след началото на войната в Украйна и след като Москва обяви България за неприятелска държава, той участва в литургия в Руската цъква в София, на която бе и посланик Митрофанова.

52-годишният Видински митрополит Даниил пък е роден в Смолян. Завършил е Богословския факултет и е подстриган за монах от Неврокопския митрополит Натанаил, чийто викарий става по-късно. А от 2010 до 2018 г. е викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Самият той става митрополит през 2018 г.

Очаква се изборът да бъде обявен малко след 14 ч. Синодът е длъжен да съобщи името на новия патриарх на предстоятелите на Поместните православни църкви, президента, председателя на Народното събрание, премиера и гражданите.

Интронизацията и лития от Синодалната палата до “Св. Александър Невски" започват в 15 часа. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията, като държавният глава ще произнесе кратко слово, съобщиха от "Дондуков" 2.

Вчера в "Александър Невски" пристигнаха мощите светия патриарх Евтимий Търновски, донесени от игумен на Троянския и на Бачковския манастири Сионий. Решението на Синода бе те да се донесат за интронизацията и да се поставят до чудотворната икона на Майката Божия - "Достойно есть", като по този начин новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

В 18 ч пред патриаршеската катедрала ще има и военен церемониал. Ще има специално обособени места за всички, които желаят да наблюдават церемонията

В неделя обаче “Св. Ал. Невски" няма да бъде достъпна за граждани. А в понеделник в нея новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си литургия, като едновременно с това храмът ще ъде отворен за поклонение на всички желаещи пред светите мощи на патриарх Евтимий, информира "24 часа".

Виж коментарите (0)

Още по темата (51):
04.07.2024 Братът на патриарха проговори
03.07.2024 Нешка Робева: Честито, българи! Не съм църковен човек, но съм сигурна – той е Божи избраник
02.07.2024 Историк от Пловдив за патриарх Даниил: Коментираме темите за църквата със същия патос на политическото злободневие, трябва да се смирим
02.07.2024 Ето как Държавна сигурност и Българската комунистичека партия избираха
патриарх
01.07.2024 Проф. Калин Янакиев: Самата църква започна да прилича на партия
01.07.2024 Патриарх Даниил не прие оставката на архимандрит Никанор
Още новини от Национални новини:
В очакване на втория мандат - ще има ли правителство
Самоубилият се директор на Nova - звезда от риалити формати
Празник е! Да почерпят имениците
Едно от трите плесенни сирена в Европа се произвежда в България
ДПС свали доверие от още един депутат
Инвеститор: Вместо да си купите апартамент или 1 кг злато, по-доб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).