Български търговци мамят с най-скъпата подправка в света
Производството на шафран в България все още е бутиково, но пък българското "червено злато" е с изключителни качества - нещо което се е доказало и при лабораторни изследвания. Това обясни председателят на Сдружението на шафранопроизводителите в България Антонио Бонев в БНТ Подкаст "Къде живеем?" с Камен Коларов.
"Цената варира спрямо качеството, спрямо условията на отглеждане, като българският шафран от гледна точка на това, че се позиционира като доста качествен, цената му е над 25 лева за грам. Има най-различни цени на шафрана. Примерно иранците, които добиват най-големи количества, при тях е по-ниска цената, но няма база за сравнение просто по качество", обясни Бонев.
20 килограма шафран произвеждат годишно 39 членове на сдружението, сред които и най-големите в бранша.
"Едни от най-големите производители по света добиват тонове, но ние се гордеем с качеството на шафрана, който отглеждаме", бе категоричен Бонев, като обянсни, че за добиването на 1 грам шафран са необходими 200 цвята.
Въпреки че преди много години шафран се е отглеждал и по нашите земи, в момента производството му у нас изглежда като екзотика – нещо, което от сдружението искат да променят. Поставили са си за цел да промотират производството, ползите и качествата на билката-подправка.
И докато някои се опитват да извоюват пазари за качествения български шафран, то други мамят клиентите и вредят на българските производители.
"За съжаление има некоректни търговци, които предлагат шафранка – пак добра и полезна билка, за шафран. Той изглежда по друг начин и е единствен по рода си. Ние сме направили за членовете на сдружението и за клиентите брошура, която показва разликите между двата продукта и как да ги различават", каза Бонев.
Цената на персийския шафран винаги се променя. Различни фактори влияят върху цената на шафрана. Един от тези фактори е мястото, където се отглежда шафранът. То оказва голямо влияние върху качеството на шафрана.