Българските диамантени находища са в района на Кърджали

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:27 / 01.10.2004
5917
Сензационната новина за открити в България диаманти наскоро беше обявена от проф. Рангел Гюров, директор на департамент "Науки за земята и околната среда" в Нов български университет. Скъпоценните камъни са намерени в две находища край Кърджали, четем в днешния брой на в-к "Стандарт".
На диамантите се натъкнала през лятото експедиция, финансирана от ВУЗ-а и ръководена от научния сътрудник Харизан Харизанов.
Лабораторните анализи категорично доказват, че става въпрос за най-скъпите кристали в света. От съображения за сигурност обаче засега точното местонахождение се пази в тайна. Откритието е неочаквано за специалистите, обясни проф. Гюров. Досега науката считаше, че диаманти могат да се намерят само в кимберлитови скали, каквито у нас няма. Кърджалийските скъпоценности са в метаморфни скали - еклогити, и били буквално на повърхността. Диамантите са малки и повече приличат на люспи, но са цяла шепа. Уверени сме, че в дълбочина ще попаднем и на по-големи екземпляри с ювелирна стойност, твърди проф. Гюров. Според него в тази част на Родопите има и други богати находища освен откритите.
В Европа диаманти са намирани в Чехия и Испания. Досега се считаше, че най-ценните скъпоценни камъни "родени" в Източните Родопи, са аквамаринът, аметистът и гранатът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Задържаха двама от най-известните автокрадци у нас
Гаранцията само на хартия, отказват ремонт на техника
Акция в имоти на депутата Джейхан Ибрямов
Тежка катастрофа с джип на "Гранична полиция", двама полицаи са р...
Малко е нагла: Диона отиде на плаж в Дубай вместо да се яви в съд...
"Гранична полиция" получи 60 нови високопроходими автомобила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).