ЦИК: Категорично не е вярно, че машинното гласуване се отменя

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
13:20 / 08.06.2024
1875
Всичко е наред с машинното гласуване. Категорично не е вярно, че ЦИК подготвя отмяна на машинното гласуване. Това увери председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в ефира на bTV.

Коментарът ѝ е по повод скандала между ЦИК и СО за ролките от местния вот през миналата година.

"Машините са тръгнали за страната, дадохме разрешение вчера и днес секционните избирателни комисии ще ги получат подготвени и инсталирани за вота утре", информира още Нейкова.

Председателят на ЦИК напомни на избирателите задължително да носят личната си карта, когато отидат да гласуват, тъй като в противен случай няма да бъдат допуснати.

"С паспорт и шофьорска книжка не се гласува. Студентите могат да гласуват в мястото, на което учат, като представят лична карта, заверен семестър в съответното учебно заведение. Тези, които са с настоящ адрес трябва 14 дни преди изборите да са подали заявление към общината за гласуване по настоящ адрес“, напомни Нейкова.

При влизането ни в секционната избирателна комисия, членовете проверят дали фигурираме в списъците според вида избор, който искаме да направим.

"Ако нямате избирателни права за Европейски парламент, ще трябва да гласувате само с хартиена бюлетина, тъй като машината не може да преценява избирателните права. В страната почти всички избиратели имат права за Народно събрание. Извън страната 3 месеца преди изборите трябва настоящият адрес да е в България или държава членка на Европейския съюз (ЕС). Ако настоящият адрес е в друга държава извън ЕС, няма право да гласува на Европейските избори“, обясни председателят на ЦИК.

От ЦИК напомниха, че в хартиената бюлетина не можем да изберем преференция, ако не сме отбелязали своя вот първо в квадратчето за партия или коалиция. При машинното гласуване устройството е така направено, че не позволява да се избере преференция без партия или коалиция.

Ако следващ избирател отново избере машинно гласуване, трябва да получи друга карта, защото не са възможни две последователни гласувания с една и съща карта, допълниха от ЦИК.

Виж коментарите (0)

Още по темата (622):
07.09.2024 Областните председатели на БСП с официална позиция
25.08.2024 Първият министър в кабинета на Главчев 2 стана ясен
22.08.2024 Ще свика ли Радев консултации с парламентарните групи?
10.08.2024 Наказват членове на БСП заради саботаж на пленума
10.08.2024 Със скандал започна пленумът на БСП
21.07.2024 Ивайло Мирчев: Не вярвам утре да се случи чудо
Още новини от Национални новини:
Не минавайте край Кресна, изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Чужденци направиха брутален филм за АМ "Тракия"
По-добре не доближавайте до кървавото езеро, опасно е


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).