ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Цената на електронните бележки за отсъствия нарастна до сметка за ток на малък апартамент
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:28 / 16.01.2024Коментари (1)2393
©
Електронните медицински бележки продължават да внасят смут сред родителите. След като родител платил 20 лева за бележка в столично лечебно заведение, сега са издали такава за 57 лева. Сумата надминава дори средно месечната фактура за ток на малък апартамент в столицата. 

Пред БНР Мая Цанева, която е майка на ученик, разказа, че преди седмица ѝ се е наложило да заведе детето си на преглед при личния лекар и съответно да получи електронна бележка за училище. За бележката и вписването ѝ в здравното досие на детето е платила 6 лв. Според нея за родители в затруднено финансово положение това би било "преграда" да заведат детето си на лекар.

"Целта на издаването на електронните бележки и вписването им в този регистър, който е национален, би трябвало да бъде да се намалят разходите както за държавата, така и за лекарите, така и за нас, родителите".

Според общопрактикуващия лекар д-р Георги Миндов от Софийската лекарска колегия, решението е - ако състоянието на детето не е тежко, отсъствията за първите няколко дни - за едно подкашляне или леко неразположение, да се извиняват с бележка от родител. Сега заради едно ненужно посещение и чакане по кабинетите за заветната бележка, родителят трябва да загуби цял ден, да не ходи на работа, подчерта той. Лекарят е категоричен, че тези посещения, които са чисто административни, трябва да се намалят.

"Зад всяка електронна бележка, зад всеки болничен лист, зад всеки документ, който се издава в кабинета, трябва да има регистриран преглед - не по телефона - това не се допуска нито от НЗОК, нито от МЗ. Трябва да има физически преглед и след това последващи документи. Това е главният проблем. Много от родителите мислят, че електронното е дистанционно", коментира д-р Миндов.

По думите му диапазонът на цената за извинителна медицинска бележка е от напълно безплатно до 57 лв. Той уточни, че цената от 57 лв. е официално регистрирана и тя е в София. Той отбеляза, че всяко лечебно заведение може да формира цена: "Нямаме право на единна цена. Ние сме търговски дружества и всяка цена, спусната отнякъде, се води картелно споразумение и веднага ще бъде осъдена институцията, която го е издала".

"По силата на Наредбата за приобщаващото образование е написано, че общопрактикуващият лекар или друг лекар може да издаде такава бележка - да освободи детето по здравословни причини. Това е вменено в наредба на образователното министерство. То изисква от родителите, а родителите - от нас. Само че ние сме търговски дружества. Аз не мога да работя като търговско дружество, ако някое министерство, с което нямам договор, съответно да изпълнявам и на някое министерство - кой каквото се присети да даваме и изпълняваме. Няма как да стане", коментира д-р Георги Миндов.

По думите му родителят трябва да поиска тази допълнителна услуга, извън договора и пакета дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. "Когато той иска такова нещо, тази услуга, ако можем, я предоставяме, но ние можем и да я откажем да я предоставим, защото тя е недоговорена", отбеляза той.


Още по темата: общо новини по темата: 13
29.01.2024 »
27.01.2024 »
03.11.2023 »
01.11.2023 »
23.10.2023 »
13.10.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 17.01.2024 г.
0
 
 
Портрет на Алчното съсловие на Българските Лекари! Това е документ който указва методиката за лечение! И трябва да се заплаща от НЗОК! Точно като Рецептата! Защото е част от нея! Ако Въобще трябва да се Заплаща!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: