Цената на електронните бележки за отсъствия нарастна до сметка за ток на малък апартамент

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
20:28 / 16.01.2024
2742
Електронните медицински бележки продължават да внасят смут сред родителите. След като родител платил 20 лева за бележка в столично лечебно заведение, сега са издали такава за 57 лева. Сумата надминава дори средно месечната фактура за ток на малък апартамент в столицата. 

Пред БНР Мая Цанева, която е майка на ученик, разказа, че преди седмица ѝ се е наложило да заведе детето си на преглед при личния лекар и съответно да получи електронна бележка за училище. За бележката и вписването ѝ в здравното досие на детето е платила 6 лв. Според нея за родители в затруднено финансово положение това би било "преграда" да заведат детето си на лекар.

"Целта на издаването на електронните бележки и вписването им в този регистър, който е национален, би трябвало да бъде да се намалят разходите както за държавата, така и за лекарите, така и за нас, родителите".

Според общопрактикуващия лекар д-р Георги Миндов от Софийската лекарска колегия, решението е - ако състоянието на детето не е тежко, отсъствията за първите няколко дни - за едно подкашляне или леко неразположение, да се извиняват с бележка от родител. Сега заради едно ненужно посещение и чакане по кабинетите за заветната бележка, родителят трябва да загуби цял ден, да не ходи на работа, подчерта той. Лекарят е категоричен, че тези посещения, които са чисто административни, трябва да се намалят.

"Зад всяка електронна бележка, зад всеки болничен лист, зад всеки документ, който се издава в кабинета, трябва да има регистриран преглед - не по телефона - това не се допуска нито от НЗОК, нито от МЗ. Трябва да има физически преглед и след това последващи документи. Това е главният проблем. Много от родителите мислят, че електронното е дистанционно", коментира д-р Миндов.

По думите му диапазонът на цената за извинителна медицинска бележка е от напълно безплатно до 57 лв. Той уточни, че цената от 57 лв. е официално регистрирана и тя е в София. Той отбеляза, че всяко лечебно заведение може да формира цена: "Нямаме право на единна цена. Ние сме търговски дружества и всяка цена, спусната отнякъде, се води картелно споразумение и веднага ще бъде осъдена институцията, която го е издала".

"По силата на Наредбата за приобщаващото образование е написано, че общопрактикуващият лекар или друг лекар може да издаде такава бележка - да освободи детето по здравословни причини. Това е вменено в наредба на образователното министерство. То изисква от родителите, а родителите - от нас. Само че ние сме търговски дружества. Аз не мога да работя като търговско дружество, ако някое министерство, с което нямам договор, съответно да изпълнявам и на някое министерство - кой каквото се присети да даваме и изпълняваме. Няма как да стане", коментира д-р Георги Миндов.

По думите му родителят трябва да поиска тази допълнителна услуга, извън договора и пакета дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. "Когато той иска такова нещо, тази услуга, ако можем, я предоставяме, но ние можем и да я откажем да я предоставим, защото тя е недоговорена", отбеляза той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (14):
16.09.2024 Важно за електронните извинителни бележки на учениците!
29.01.2024 Директор на училище: Лекарите да взимат пари за издаването на такъв документ за мен е абсолютно престъпление
27.01.2024 Омбудсманът: Безобразно е да заплащаш отсъствията на детето
03.11.2023 Защо педиатри искат родителите сами да могат да извиняват отсъствия при леки симптоми?
01.11.2023 Родители и педиатри настояват електронните извинителни бележки да отпаднат
23.10.2023 Родители искат отсъствия да се извиняват не само с медицинска бележка: Ето какво мислят лекарите по въпроса
Още новини от Национални новини:
Камера засне как Брендо пристига с 10 души въоръжена охрана в ден...
Експерт по сигурността: Ще стигнем до точката, след която ще тряб...
Ахмед Доган пристигна на протеста срещу ареста на Джейхан Ибрямов...
Много тежка челна катастрофа на изхода на Карнобат, повече от пет...
Днешното участие на Анелия по Нова телевизия се оказа тотал щета
Моторист загина след катастрофа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).