© Plovdiv24.bg | | Индексът на тържищните цени на хранителните стоки се повиши през тази седмица, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.Захарта поскъпва с една стотинка и се продава средно по 1.33 лева за килограм. Цената на олиото на едро се повишава също с една стотинка - до 2.36 лева за литър. Брашното тип "500" е с 3.7 на сто по-скъпо - 0.85 лева за килограм. Кашкавалът "Витоша" поскъпва с 1.5 на сто и се продава по 9.35 лева за килограм, а цената на кравето сирене се повишава с 0.2 процента - до 4.40 лева за килограм на едро, съобщи БТА.
Яйцата поскъпват с една стотинка и се продават по 0.165 лева за брой. Оранжерийните домати поскъпват с 6.4 на сто - до 1.50 лева за килограм. Оранжерийните краставици са със 17.1 на сто по-висока цена и се продават средно по 1.30 лева за килограм. Картофите поскъпват с 1.8 на сто и се продават средно по 0.56 лева за килограм. Цената на зелето се повишава със 7.7 на сто - до 0.42 лева за килограм. Зрелият фасул поскъпва с 0.4 на сто - до 2.26 лева за килограм. Зелените чушки се продават по 0.93 лева за килограм, а червените поскъпват с 1.7 процента, до 1.20 лева за килограм. Ябълките се продават средно по 0.94 лева за килограм. Цената на лимоните се понижава със 17.8 на сто - до 2.04 лева за килограм.
София е градът, където цените на хранителните стоки на едро са в най-голям диапазон. Захарта на едро се продава между 1.27 и 1.59 лева за килограм; брашното тип "500" е на цени от 0.87 до 1.16 лева за килограм; оризът се продава от 1.45 до 2.25 лева за килограм, а слънчогледовото олио се продава между 1.50 и 2.70 лева за литър. |