Въпреки високите цени обаче хипермаркетите у нас са пълни дори в работните часове през деня, а на касите има опашки. Така оставяме средно между 15 и 20 лева за хранителни продукти на касите на големите магазини у нас.
Наскоро от данни на Комисията по стоковите борси и тържищата стана ясно, че на едро са поскъпнали много продукти. Цената на захарта е скочила с 4,6% за една седмица, а на брашното от тип 500 с 2%. Поскъпването съвпадна с обявяване намеренията на земеделския министър за създаването на специализиран орган за борба със спекулата при храните.
1,75 лева на кг е най-ниската стойност на захарта, която може да се намери в столичните хипермаркети. Цената е промоционална и потребителите на могат да купят повече от 3 пакета от един търговски обект. Килограм извън промоцията пък достига 2,39 лева.
Най-изгодно може да се купи бяло брашно от по 0,79 лева за кг, но има и цени от по 1,39 лева за кг. Цената на олиото пък варира в много широки граници. Един литър се продава от 2,55 лева до 3,45 лева. Цената за литър достига и 3,99 лева, но за нерафинираното олио, което е без термична обработка. Обичайно зехтинът струва повече. Например 750 мл. се продават на нива между 5,39 и 6,70 лева.
Рекордьори по скъпотия отново са млечните продукти. Например цената на бялото сирене варира от 5,59 лева за кг до 14,27 лева за кг. Кашкавалът пък тръгва от 9,95 лева за кг. И достига до 15,09 лева за кг.
Наскоро министър Найденов посочи именно цената на кашкавала като пример за спекула с цените.
Източник: в. "Монитор"