ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Чакат специалисти за преместването на Хермес
Автор: Ливия Кукова 17:29 / 09.07.2024Коментари (0)3107
©
Ръководителят на археологическите проучвания на античен град Хераклея Синтика проф. Людмил Вагалински разкри защо се бави преместването на статуята на Хермес от античен град Хераклея Синтика в Общинския исторически музей в Петрич. Пред журналисти той каза, че още в петък са били готови да предприемат тази стъпка или поне така си е мислил, предаде репортер на "Фокус".

"Но се стреснах, защото в плана, който бяхме направили, имаше известни хиксове. Не можехме да поставим всичко под провал, дори и мъничък. Чакаме още специалисти. Работим с Общината плътно. Очакваме поредни реставратори и рекоструктури, за да изберем най-верния път. До края на седмицата трябва да сме стигнали до музея в Петрич и аз също малко да си поотдъхна, защото постоянно го мисля. Хората също така напират да го видят. Сърдят се, че ние сме затворили. Опасно е. Няма инфраструктура и това показва колко сме закъснели и не сме се справили. Закъснели на фона на интереса, който е неистов и това е най-важното, което ще изиграе роля. Статуята ни посочва сериозен проблем. Интересът изиграва натиск", коментира още той. 

Проф. Вагалински говори и по темата, която бе засегната и от служебния министър на културата Найден Тодоров, свързана с частните имоти в района на обекта. 

"Удовлетворен съм, защото липсва ни от време навреме държавността и държавниците. Казвам го като редови гражданин. Тук казусът е подобен. Без държавата, която е стопанин, не можем да се справим и хората се чувстват несигурни. Хубаво е да имам повече надежда. Пак я имаме в случая. Самото идване на министъра… аз не знаех, че той оценява това, което правим. Проблемът с частните имоти не е само тук. На Хераклея Синтика може би е по-стар, по-изострен, но без държавата да си заеме мястото, и общините не могат да се справят. А успехът ни е само ако работим заедно – общината, държавата и специалистите. Това не е лозунг и не е трудно. Ние работим през последните години в отлично взаимодействие с Общината. Тя има един предел и ако не се намеси принципалът – министъра и МС, ние не можем да продължим напред. Ние губим нещо, което сме разкрили", допълни той.

За статуята на Хермес, проф. Вагалински заяви, че все още не е могъл да й се радва, заради цялостното напрежение. 

"Беше ме страх да не направим грешки и да не пострада някой в суматохата. Тази статуя всъщност ще ни помогне като преливаща капка в един много наболял проблем – най-после да бъде принципно решен. За собствеността. Не може така да продължава след като говорим за културен туризъм, за археология и всички се радваме, но не сме си написали домашното. Слушал съм приказки от другата страна, че ние с колегите ми сме скривали ценности. Няма лоша реклама. Приемам го с усмивка. В източна посока от този частен парцел, има друг, с който проблемът не е решен. Този парцел е в централната част на града. Там има порта и светилища. Но просто държавата трябва да съдейства, защото някои хора направо са се самозабравили", отбеляза проф. Вагалински.


Още по темата: общо новини по темата: 5
21.08.2024 »
07.08.2024 »
12.07.2024 »
12.07.2024 »
11.07.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: