Чакат специалисти за преместването на Хермес

Автор: Ливия Кукова
Коментари (0)
17:29 / 09.07.2024
3183
Ръководителят на археологическите проучвания на античен град Хераклея Синтика проф. Людмил Вагалински разкри защо се бави преместването на статуята на Хермес от античен град Хераклея Синтика в Общинския исторически музей в Петрич. Пред журналисти той каза, че още в петък са били готови да предприемат тази стъпка или поне така си е мислил, предаде репортер на "Фокус".

"Но се стреснах, защото в плана, който бяхме направили, имаше известни хиксове. Не можехме да поставим всичко под провал, дори и мъничък. Чакаме още специалисти. Работим с Общината плътно. Очакваме поредни реставратори и рекоструктури, за да изберем най-верния път. До края на седмицата трябва да сме стигнали до музея в Петрич и аз също малко да си поотдъхна, защото постоянно го мисля. Хората също така напират да го видят. Сърдят се, че ние сме затворили. Опасно е. Няма инфраструктура и това показва колко сме закъснели и не сме се справили. Закъснели на фона на интереса, който е неистов и това е най-важното, което ще изиграе роля. Статуята ни посочва сериозен проблем. Интересът изиграва натиск", коментира още той. 

Проф. Вагалински говори и по темата, която бе засегната и от служебния министър на културата Найден Тодоров, свързана с частните имоти в района на обекта. 

"Удовлетворен съм, защото липсва ни от време навреме държавността и държавниците. Казвам го като редови гражданин. Тук казусът е подобен. Без държавата, която е стопанин, не можем да се справим и хората се чувстват несигурни. Хубаво е да имам повече надежда. Пак я имаме в случая. Самото идване на министъра… аз не знаех, че той оценява това, което правим. Проблемът с частните имоти не е само тук. На Хераклея Синтика може би е по-стар, по-изострен, но без държавата да си заеме мястото, и общините не могат да се справят. А успехът ни е само ако работим заедно – общината, държавата и специалистите. Това не е лозунг и не е трудно. Ние работим през последните години в отлично взаимодействие с Общината. Тя има един предел и ако не се намеси принципалът – министъра и МС, ние не можем да продължим напред. Ние губим нещо, което сме разкрили", допълни той.

За статуята на Хермес, проф. Вагалински заяви, че все още не е могъл да й се радва, заради цялостното напрежение. 

"Беше ме страх да не направим грешки и да не пострада някой в суматохата. Тази статуя всъщност ще ни помогне като преливаща капка в един много наболял проблем – най-после да бъде принципно решен. За собствеността. Не може така да продължава след като говорим за културен туризъм, за археология и всички се радваме, но не сме си написали домашното. Слушал съм приказки от другата страна, че ние с колегите ми сме скривали ценности. Няма лоша реклама. Приемам го с усмивка. В източна посока от този частен парцел, има друг, с който проблемът не е решен. Този парцел е в централната част на града. Там има порта и светилища. Но просто държавата трябва да съдейства, защото някои хора направо са се самозабравили", отбеляза проф. Вагалински.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
21.08.2024 Нова находка на форума на Хераклея Синтика
07.08.2024 Безценната статуя от Хераклея Синтика е вече изложена
12.07.2024 Статуята от Хераклея Синтика вече е в музея в Петрич
12.07.2024 Разкриха лицето на статуята от Хераклея Синтика
11.07.2024 Със специална метална конструкция вадят Хермес от Хераклея Синтика
Още новини от Национални новини:
Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов
Скок в линията на бедност
Полковник: Вижте двата бели кръга при падането на самолета
Жесток бой в столичен мол: Хвърлят се столове и се чуват крясъци
Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
Важно за електронните извинителни бележки на учениците!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).