ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Човек, който се е осигурявал цял живот на МОД, ще получи минимална пенсия, макар че осигурителният му принос няма да е достатъчен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:56 / 22.08.2024Коментари (2)66177
©
"Знам, че има някаква група, на която й е поставена задача, да предложи да увеличи пенсионната възраст и тогава ще стане истински бой. Обещавам им го", заяви в студиото на bTV Димитър Манолов, президент на КТ ''Подкрепа'' и член на Надзорния съвет на НОИ.

Той коментира и темата с втория пенсионен стълб и пенсионните фондове.

Инфлацията стопи парите за втора пенсия - показват данни на Комисията за финансов надзор за последните 20 години.

За този период доходността на различните универсални пенсионни фондове е в границите от 65,2% до 125%. А инфлацията за същия период е 126,5%.

Близо 2 милиона пенсионери получиха увеличение от 11 процента от 1 юли.

Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580 лева и 57 стотинки, а социалната за старост - 307 лева и 7 стотинки.

По данни на Националния осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под линията на бедност от 526 лева намалява, но под нея остават близо 325 хиляди души.

"По никакъв начин не трябва да сравняваме двете неща – държавното обществено осигуряване и "втория стълб". Те функционират на съвсем различен принцип и единственото, което ги обединява е, че работят с пари на осигурените лица", коментира Димитър Манолов.

"От парите на осигурените лица в първия стълб се плащат парите на текущите пенсионери, а другите се инвестират", обясни той.

"Тази система има един тежък порок, който съществува от самото начало и продължава да е наличен, макар и да беше поредуциран мъничко", заяви Димитър Манолов.

"Частните пенсионни фондове поддържат една входяща такса, която е огромна, а срещу нея не предоставят никаква услуга. Нула. Средствата се събират от НАП, разпределят се по партидите директно от НАП. Ако идеята е с тази такса пенсионните фондове да си събират средствата, да ги разпределят, има логика. Но те не го правят. Тези пари са им подарък и те не са никак малко“, коментира Димитър Манолов.

"При изчисляване на доходността частните пенсионни фондове имат право да не приспадат инфлацията", допълни още той.

Експертът посочи обаче, че големият въпрос е, че никой не може да каже, ако отделяме например от заплата 1000 лева в пенсионен фонд, колко ще получим след 20 години.

"Зависи от икономическата среда. Те имат една поредица от ограничения в инвестиционната си политика и не могат рисково да инвестират. Информацията е трудно достъпна за хора без специални познания“, обясни Димитър Манолов.

Той допълни, че е настоявал дълги години информацията, която получават хората, да изглежда така: Отляво колко е удържано, а отдясно - как изглежда партидата.

"Но те отказват да направят това, защото тогава много неща ще се виждат", посочи президент на КТ ''Подкрепа''.

"Законът не даде възможността всичките средства да бъдат получавани накуп, а само малките суми. А това отново е в услуга на пенсионните фондове, защото разходите по изплащане на малки суми ежемесечно, могат да превишат самата сума, която се изплаща. А ако има натрупано сериозно количество средства, те не могат да бъдат изплатени накуп", обясни Димитър Манолов.

"Пенсиите ни не изостават толкова, колкото заплатите", посочи той.

"Всички глупости, които се случват в държавата, са резултат от това, че няма стабилно управление – бандите, разбойници, пожари", смята Димитър Манолов.

Експертът даде и един абсурден пример. "Човек, който се е осигурявал цял живот на минимален осигурителен доход (МОД) – 40 години, ще получи пенсия на 65-годишна възраст, някаква минимална, макар че осигурителния му принос няма да е достатъчен за минималната пенсия. Човек, който 14 години и 11 месеца се осигурява на максимален осигурителен доход, ще има по-голям осигурителен принос и първия, но той ще се пенсионира на 67 години с намалена пенсия. Това е абсурд – такава е системата, по закон е позволено", обясни Димитър Манолов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 24.08.2024 г.
0
 
 
Това са прости Зависимости!Но Когато една Държава се Управлява от Прости и Алчни хора! До резултат не може да се стигне!
0
 
 
Само да кажа на г-н Манолов, че първия пенсионен стълб, т.е. държавното пенсиониране не е капиталово пенсиониране, а приходно-разходно. Което означава че днешните работещи плащат пенсиите на днешните пенсионери. Това е изключително устойчива система, за разлика от капиталовата, която при срив на икономиката може да изгуби и цялата сума за пенсия. Та г-н Манолов не е правилно да смята приходно-разходната система все едно че е капиталова. Защото не е.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мачове на България за Купа "Дейвис"
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: