ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Д-р Ненков: Ако собственик на бакалия иска да продава сиренето за 280 лв., то важното е да знаем, че струва толкова
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:13 / 08.08.2024Коментари (7)154118
©
"Не може да има регулация на цените в свободния медицински пазар. Единственият проблем е, ако хората не са знаели предварително колко би им струвало. В случая колегата категорично се е надценил със сумата и тя нанася неприятен имиджов удар на нашия туризъм. Ако бях собственик на хотел, не бих допуснал докторът да преглежда за 1500 лв., защото няма такава цена“.

Това каза в "Тази сутрин“ бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по повод казуса с лекар, който взе 1450 лв. за преглед на дете в курорта "Златни пясъци“.

"Реформата направи така, че приравни медицинската практика към бакалията. Ако собственикът на бакалия иска да продава сиренето за 280 лв., на килограм, то си е негова работа. Важното е ние да знаем, влизайки в бакалията, че сиренето струва толкова“, отбеляза д-р Ненков и допълни, че не трябва да се очаква, че лекарят е длъжен на някого.

По думите му държавата може много лесно да организира здравна помощ на всяка една точка в страна, но това е много скъпо.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова обясни, че пациентът трябва да бъде уведомен предварително за цените на медицинските услуги чрез поставяне на ценоразписа на видно място.

"Изпълнителна агенция "Медицински надзор“ може да провери дали има достъпен ценоразпис и дали е бил достъпен за пациентите. Аз проверих и тази амбулатория няма ценоразпис, който да е публикуван на страницата на министерството на здравеопазването или поне не го намерих“, посочи Шаркова.

По думите ѝ всички пациенти имат еднакви права, независимо от коя държава идват и каква е националността им, и не може да има различен ценоразпис за българи и за чужденци.

"В България няма регулация за ценообразуването, няма и тавани. Когато лечебните заведения нямат договор с НЗОК и пациентите, които преглеждат не са здравноосигурени или са чужди граждани, които нe представят европейска здравна карта, те могат да ги лекуват по цени, които са определили в своя ценоразпис“, допълни адвокатът по медицинско право и напомни, че ако сме здравноосигурени, имаме право на безплатен преглед от общопрактикуващ лекар и безплатна спешна помощ, но в тези болници, които са сключили договор със здравното министерство.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 10.08.2024 г.
0
 
 
Хайде стига! Тези Разбойници са за Затвора! От Министъра До Последния Лекар! Те не си познават Занаята! И Министерския съвет и Народното Събрание Ги Толелират!
0
 
 
Тоест, ако след това набием тези медицински лица, но те нямат договор със здравната каса, значи ли че не е престъпление срещу длъжностно лице!?
0
 
 
Ако такива " медицински" заведения има само там, където има покритие на здравноосигурената медицинска помощ, хората няма да са недоволни. Но те са там, където друга няма. Това е коренът на злото.
0
 
 
Няма лошо, имали пари пациентите, платили, колкото им поискал доктора, НО остава въпросът лекарят как и колко е платил данък на обрулената и безхаберствена държава.Къде са данъчните да направят проверка ? Да си спомним от историята, че Ал Капоне при многото престъпления, които е извършил, накрая е вкаран в затвора за неплатени данъци.
0
 
 
При спешни случаи , на доктора изобщо не му е до ценоразпис ! А пациентите,са знаели за заболяването от месеци , но отиват в неделя и го представят като спешен случай !Крайно некоректно и типично за чужденци,които използват нашето по-евтино здравеопазване !
0
 
 
То и ние трябва да знаем колко излиза 1 км магистрала (например)...или как и защо 1 операция струва 500 000 лева..????...ама не знаем....ЗАЩО ГОСПОДИН МИНИСТЪР?????
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2025
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Пешеходният мост в Пловдив става общински
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: